Diari La Veu del País Valencià
La calor ‘bada les pedres’ al País Valencià

L. Part / València.

‘Fa un sol que bada les pedres’. Aquesta popular expressió si bé és una mica exagerada realment és prou encertada com a reflex de l’onada de calor que en aquest mes de maig, i especialment des d’ahir i al llarg d’aquesta i les pròximes jornades afecta el País Valencià, on hui dijous, a les 11 del matí, a Xàtiva ja es superaven els 36,6 graus centígrads.

De fet, no ha arribat a ‘badar les pedres’ però sí que ha provocat un incendi forestal a la Vall d’Ebo (la Marina Alta) que s’ha declarat en una zona de canyar perdut i que posteriorment ha afectat una zona de pinar. Efectius aeris i brigades forestal treballen a hores d’ara en l’extinció del foc.

Imatge de l’incendi a la Vall d’Ebo. Foto: @Preven_IIFF_CV

Per fer front a aquesta onada de calor, caracteritzada a més per la presencia de pols en suspensió, la Conselleria de Governació ha informat que el País Valencià s’ha reforçat durant aquests dies d’altes temperatures amb un avió amfibi FOCA de gran capacitat cedit pel Ministeri de Medi Ambient “per a actuar immediatament si fóra així requerit”, informa EP. El conseller Santamaría ha ressaltat la importància d’extremar les precaucions i estar alerta “per les especials condicions meteorològiques que s’estan registrant durant aquesta setmana del mes de maig en tot el nostre territori” i ha destacat que des del Govern valencià s’estan “redoblant els esforços de coordinació per a actuar de forma eficaç, ràpida i coordinada davant qualsevol emergència que es poguera produir”.

Hui dijous es manté el Nivell 3 de Preemergència per risc d’incendis forestals al País Valencià, per la qual cosa s’ha reforçat la vigilància, tant de les unitats de prevenció com de les brigades d’emergència, programat vols de vigilància, a més s’han prohibit les cremes i l’ús del foc fins i tot en els llocs habilitats per a açò. A més, el nord de la demarcació de Castelló es troba en Preemergència per vents forts, nivell taronja, per la qual cosa convé extremar les precaucions i davant qualsevol incident trucar immediatament al telèfon d’emergències 112.

El conseller Santamaria ha realitzat una crida a la responsabilitat i al compliment de la normativa per part de tots i sol•licita que els ciutadans extremen les precaucions per a evitar qualsevol risc que puga ocasionar un incendi forestal.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu un dia amb cel poc nuvolós amb núvols alts i d’evolució diürna en zones de muntanya, sense descartar algun ruixat a l’interior de la meitat nord del País Valencià. Les temperatures mínimes registraran poc canvis en el nord de Castelló i aniran en ascens en la resta, i respecte a les màximes, s’espera un ascens notable i localment extraordinari en el litoral, “on se superaran els 40 graus, i a l’interior amb pocs canvis o pujant algun grau”.

Davant d’aquesta situació, el CCE manté contacte directe amb tots els ajuntaments i organismes d’emergència afectats amb la finalitat d’informar-los de la situació i evolució de la preemergència.

Temperatures per damunt dels 23ºC durant la matinada

Les temperatures mínimes durant aquesta passada matinada han sigut molt altes, especialment en algunes localitats de l’interior, on no han baixat dels 23 graus, segons ha informat Aemet. En concret, a Bicorp s’han registrat 26,5ºC de mínima; a Alcoi, 26,3; a Zarra, 26; a Barx 25,5 i en Navalón, 23,9. Per la seua banda, a Castellfort la temperatura més baixa ha sigut 23,8 graus, tres dècimes més que a Ontinyent.

Per a aquest dijous, Aemet preveu temperatures màximes significativament altes al País Valencià, que superaran els 39 graus en el litoral i fins i tot arribaran als 41 graus en el de València, i els 36 graus a l’interior. No obstant açò, el divendres les temperatures registraran un descens de notable a extraordinari, tornant a valors més normals per a l’època.

Pols en suspensió de l’aire africà

Cal indicar que el cel està blanquinós sobre tot el País Valencià per la càrrega de pols en suspensió de l’aire africà.

@Dust_Barcelona.

Aquest matí, a les 11 hores, a Xàtiva s’han registrat 36.6ºC; a Polinyà del Xúquer 34.6, a València 32.7, a Llíria 32.5, a Alacant 30.8, a Xàbia 30.5 i a Castelló 25.6. Més tard, a les 13:40 hores, s’han superat els 40.1ºC a la ciutat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa