Diari La Veu del País Valencià
EUPV presenta les seues propostes electorals de Medi Ambient
RedactaVeu / València

Sobre l’incendi a Pego, Marga Sanz ha assenyalat que cal tindre en compte circumstàncies extraordinàries, “però també existeixen elements de responsabilitat política”, com el desmuntatge dels mitjans antiincendis, que “hui en dia són inferiors als que estaven disponibles abans de les retallades”. Així, segons la coordinadora d’EUPV, el resultat és una “capacitat de resposta menor”.

La coordinadora d’EUPV i candidata autonòmica ha apuntat que sabent que aquests dies anaven a ser de calor extrema i altíssim risc d’incendi, “qualsevol Govern responsable hauria mobilitzat mitjans per a una resposta ràpida, com es va fer, per exemple, l’any passat”. A més, aquest incendi demostra que l’estacionalització dels incendis cada volta és menor i que cal, per tant, “replantejar completament” la política sobre incendis.

Preservació del medi i eliminació de l’urbanisme ‘depredador’

El decàleg electoral de Medi Ambient d’Esquerra Unida proposa “revisar la legislació mediambiental que haurà d’orientar-se a la preservació del medi i a la protecció de les persones i de la salut pública” i “revertir i eliminar per sempre un urbanisme depredador que ha destrossat el litoral i promoure un urbanisme a la mesura de les persones”, a més de “redactar i implementar totes les ferramentes legals previstes a la llei per a la protecció del medi natural”.

També proposa una “política transversal” contra el canvi climàtic, establir un “pla contra la desertificació i la pèrdua de sòl” del territori valencià i “dissenyar estratègies de desenvolupament rural harmoniós amb el seu entorn”, que minimitzen el risc d’incendi i posen en valor les múltiples externalitats positives del bosc.

Cultura de l’aigua ‘respectuosa’ amb els recursos

Segons ha explicat la coordinadora d’EUPV i candidata autonòmica, el decàleg electoral també inclou la proposta de recuperar una “cultura de l’aigua basada en el respecte als recursos, la gestió per una autoritat especialitzada i transparent, i el desenvolupament de solucions tecnològiques respectuoses amb el medi”, a més de definir un model de gestió de l’aigua basat ens els principis d’adequació a les necessitats reals, estalvi en tots les nivells, i reutilització d’aigües residuals depurades. La formació d’esquerres també aboga per la “preservació dels aqüífers mitjançant un ús responsable”, una regulació adient dels cabals i un ajust de la demanda, i la “prohibició del fracking i qualsevol tècnica que pose en perill els ecosistemes d’aigües subterrànies”.

Tancament ‘immediat i definitiu’ de la CN de Cofrents

La coordinadora d’EUPV i candidata autonòmica ha destacat la proposta de tancar immediata i definitivament la central nuclear de Cofrents i ha explicat que la política energètica es basarà en els “principis de respecte al medi i lluita contra el canvi climàtic”, mitjançant la reducció del consum d’energia en un 50%, programes d’estalvi i eficiència energètica i aposta per les tecnologies més eficients, així com per la proximitat entre font i consum. “La producció d’energia s’ha de basar en un model de gestió pública, control democràtic i social i orientar-se a combatre eficaçment la pobresa energètica”, afegeix. A més, les energies renovables més adequades per a cada territori “han de substituir progressivament l’energia nuclear i els combustibles fòssils”.

En matèria de residus, el decàleg electoral de la formació d’esquerres preveu la derogació del vigent pla integral de residus i l’elaboració participativa d’un nou pla que permeta la transició cap a un nou model de gestió que aposte pel “residu mínim”, partint dels “principis de reducció, reutilització i reciclatge”. A més, també aposta per la implantació progressiva de la recollida selectiva en origen de la matèria orgànica i dels sistemes porta a porta i tractament adequat de la fracció orgànica recollida selectivament mitjançant petites plantes de compostatge municipals o comarcals.

Creació d’una fiscalia ambiental i primacia del transport públic

Marga Sanz ha destacat la proposta de crear un “departament de fiscalitat ambiental” en l’Institut Valencià d’Administració Tributària i de revisar la Llei Valenciana de Mobilitat per a ajudar a resoldre les “greus mancances” en matèria de transport i mobilitat al País Valencià i elaboració participativa d’un pla autonòmic i de plans comarcals o metropolitans de mobilitat que, superant els plans municipals existents, invertisquen la primacia del vehicle privat davant el transport públic i el trànsit per als vianants i amb bicicleta, millorant el transport públic intermunicipal i intercomarcal i potenciant el transport ferroviari com a eix prioritari.

Finalment, en matèria de protecció i drets dels animals, Esquerra Unida proposa eliminar el suport institucional i les subvencions o ajudes públiques a qualsevol activitat recreativa que supose dany, maltractament, tortura o mort d’un animal, ja siguen activitats taurines, circs o delfinaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa