Diari La Veu del País Valencià
Agró informa al Congrés dels abusos en l’extracció de biomassa forestal al PV
RedactaVeu / València

El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient aporta, segons posa de manifest AE-Agró, el 45’80% dels fons públics per a les ajudes a la polèmica extracció de biomassa forestal al País Valencià.

A més a més, el Ministeri de Medi Ambient també és, segons explica l’organització ecologista, el responsable “d’elaborar el document marc dels Plans de Desenvolupament Rural (PDR) i de supervisar els PDR de cada comunitat autònoma”, per la qual cosa, “en cas de produir-se una sanció per part d’Europa pels abusos que s’estan cometent al territori valencià amb l’extracció de biomassa forestal, la multa serà per a l’Estat espanyol, no per al País Valencià”.

Per aquestes raons, aquest mateix mes de maig, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró ha enviat al Congrés dels Diputats un informe alertant dels “abusos” que s’estan cometent al País Valencià pel que respecta a l’extracció de biomassa forestal.

En aquest document, que també s’enviarà als partits polítics Ciutadans i Podem, els ecologistes demanen als grups parlamentaris del Congrés que investiguen les ajudes atorgades pel Ministeri, “per a poder esbrinar així on han fallat els controls sobre aquestos ajuts públics i qui és el responsable de les irregularitats i de l’incompliment dels objectius del PDR 2007-2013 de la Comunitat Valenciana”.

AE-Agró considera “essencial” saber si les actuacions subvencionades pel Ministeri “comptaven o no” amb llicències prèvies de tala i si s’han seguit tots els tràmits estipulats, “especialment pel que respecta a la supervisió de les actuacions sobre el terreny”. Per als ecologistes “resulta fonamental” certificar que la biomassa estreta ha sigut realment residual i que la seua explotació s’ha realitzat de manera planificada, ordenada, selectiva i sostenible.

De la mateixa manera, AE-Agró vol saber quins impactes positius han tingut aquests ajuts del PDR per a la conservació del medi ambient i per al desenvolupament rural, ja que més del 70% de les ajudes han anat a parar a un xicotet grup format per només huit empreses.

Proves “contrastades” d’actuacions amb greus impactes ambientals

Tal i com ja va denunciar AE-Agró davant les Corts Valencianes i també davant la Comissió Europea, que aporta el 53’69% de les ajudes públiques a aquest sector, “hi ha proves ben contrastades que demostren actuacions molt irrespectuoses amb la natura i amb greus impactes mediambientals. Fins i tot en espais forestals que formen part de la Xarxa Natura 2000”.

Per això, els ecologistes demanen als diputats, especialment als de la Comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, “que esbrinen com ha pogut passar açò i si les actuacions subvencionades pel PDR realment s’ajustaven a la normativa espanyola sobre medi ambient i a directives europees com la d’Energies Renovables”.

Comparteix

Icona de pantalla completa