Diari La Veu del País Valencià
Fiscalia investigarà els insults contra Guillem Agulló i els símbols nazis durant el 9 OCT
L. Part / València

La Fiscalia Provincial de València considera que hi ha fets que podrien ser constitutius de delicte i suficients per a l’obertura d’una investigació sobre el que va ocórrer durant la celebració de la processó cívica celebrada el passat 9 d’Octubre a València, segons ha comunicat per escrit a La Veu del País Valencià.

Per aquesta raó, ha obert diligències d’investigació penal i designat fiscal instructor de la denúncia presentada el passat 9 d’abril per l’editor de La Veu, Moisès Vizcaino, sobre l’exhibició de símbols i proclames nazis i sobre els insults proferits contra representants de Compromís i contra Guillem Agulló durant els actes institucionals del passat 9 d’Octubre, per si poden ser constitutius de delictes penals.

En concret, la Fiscalia Provincial de València considera, segons fa constar en el mateix títol de l’escrit signat per la fiscal en cap d’aquest òrgan judicial, Teresa Gisbert, que durant la celebració a València dels actes institucionals de la Diada del País Valencià, es van poder vulnerar els drets “de la igualtat” i “contra la discriminació”. En la mateixa notificació, amb data del passat 29 d’abril, la Fiscalia anuncia que el que es resolga definitivament sobre aquestes diligències penals, “serà notificat oportunament” al diari La Veu.

L’editor i coordinador de La Veu del País Valencià, Moisès Vizcaino, ha expressat la seua “satisfacció”, i també, i per extensió, la de “tots i cadascun dels membres de l’equip, ajuntaments i lectors agermanats” d’aquest digital íntegrament en valencià, i ha reiterat la seua confiança en la “professionalitat de la justícia” davant l’obertura de diligències per aquest cas. Al mateix temps, ha mostrat la seua “esperança que algun dia es faça justícia per als pares i per la memòria de Guillem Agulló”.

Vizcaino, que va ser qui, juntament amb el director de La Veu, Xavier Pérez, va posar en coneixement de la Fiscalia els fets, va aportar en la denúncia un vídeo en què consten els fets presumptament constitutius de delicte, així com diversos articles i fotografies, en entendre que poden existir delictes d’injúries i calúmnies, així com d’apologia del nazisme.

Imatge de l’escrit de la Fiscalia dirigit a l’editor de La Veu del País Valencià.
En opinió de La Veu del País Valencià, els documents gràfics aportats constitueixen “material probatori suficient” perquè les forces de seguretat puguen identificar les persones que presumptament van cometre els possibles delictes i se’ls puga demanar responsabilitats. En el moment de presentar la denúncia, Vizcaino va subratllar que “en altres països de la Unió Europea està terminantment prohibit exhibir simbologia nazi en qualsevol tipus de manifestació”.
>

“La societat civil i democràtica del País Valencià no pot tolerar que això –en referència als fets denunciats que ara investigarà la Fiscalia– passe amb normalitat als carrers de València ciutat, sobretot en un dia com el 9 d’octubre, en el qual els actes són institucionals, organitzats per l’Ajuntament de València, que és qui hauria de vetllar perquè aquestes coses, aplicant la legalitat i la democràcia, no passaren mai més”, va voler subratllar l’editor de La Veu del País Valencià després de la presentació de la denúncia. “Nosaltres estem contra els neonazis i tot el feixisme ‘blaver’ que sempre ataca qualsevol tipus de valencianisme, siga del plantejament que siga”, va assegurar.

>

A l’escrit de denúncia es fa constar que durant els actes de la processó cívica organitzada per l’Ajuntament de València, participaren membres i simpatitzants de la coalició Compromís, i entre ells, càrrecs públics com els diputats de les Corts Mònica Oltra i Francesc Ferri, i el portaveu municipal Joan Ribó, els quals van ser insultats per particulars i per membres de grups d’ultradreta al llarg del recorregut de la processó.

Així mateix, l’escrit de denúncia pel qual s’obrin diligències posava en coneixement de la Fiscalia que durant la processó cívica es van manifestar grups de l’extrema dreta amb simbologia nazi, “cridant, fent burla i faltant a la dignitat dels pares, familiars i amics del jove valencià Guillem Agulló, militant en moviments independentistes d’esquerres, que va ser assassinat a mans d’un grup de militants de l’extrema dreta l’any 1993.

La Veu del País Valencià necessita el teu suport i col·laboració per seguir oferint notícies com aquesta. Agermana’t per fer viable aquest projecte informatiu independent i en valencià. Gràcies.

Comparteix

Icona de pantalla completa