Diari La Veu del País Valencià
Crida a la defensa de la llengua i la cultura als Premis Maestrat Viu

Laura Villaplana / Peníscola.

A l’aixopluc del Saló Gòtic de Peníscola, ahir es va celebrar la segona edició dels Premis Maestrat Viu. L’acte de lliurament no només va servir de reconeixement a projectes i trajectòries individuals i col·lectives dutes a terme al Maestrat, sinó que va actuar de punta de llança de diverses reivindicacions en l’àmbit cultural, lingüístic i social al territori. En aquest sentit, Joan Ortí, president de Maestrat Viu va reclamar a les institucions públiques “una veritable protecció de la llengua”, ja que considera que a la pràctica sofreix atacs constants, “se’n riuen públicament, patim una provocació política permanent”.

D’altra banda, la permanència dels i les joves al territori, la necessitat de connectar-lo i vertebrar-lo amb una xarxa de transport públic i la necessitat de preservar-lo d’atacs al medi ambient, van estar algunes de les reivindicacions destacades per Joan Ortí.

L’acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu va estar marcat per una fresca i elegant posada en escena de la mà de la periodista Taray Cuartiella, l’escriptor Josep Pedrals i les notes musicals de la cantant lleidatana Merixell Genè, acompanyada per Txabi Àbrego. Al llarg de l’entrega es va reconèixer l’esforç i dedicació de diverses entitats i persones: la Fundació Carles Salvador, premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva; la plataforma “Amics i amigues del Canto”, premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual; Carles Santos, premi Carles Salvador a la trajectòria individual; i Mariola Nos i Teresa Boix, premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual. Tots ells tenen en comú el seu treball, des de diferents disciplines, per la dinamització del territori, la creació artística, social, cívica o científica, vinculada a la tasca de prestigiar la cultura en valencià.

Entre poesies i cançons, els i les premiades van pujar a l’escenari a recollir els respectius guardons, dissenyats per l’artista covarxí Pedro Marín. Els primers en fer-ho van ser José Ferrer i Jordi Barrachina, membres de la plataforma ‘Amics i amigues del Canto’, premiats pel seu treball de recuperació de l’antiga escola del Canto. La conservació i recuperació d’aquest patrimoni rural va sorgir arran de la iniciativa d’un grup d’amics i persones interessades, que després d’un any i mig de treball van convertir l’antic centre educatiu rural, tancat els anys ’70, en un refugi lliure i una aula museu.

Tot seguit, van ser Mariola Nos i Tere Boix les encarregades de recollir el Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual, guardonades pels projectes “Espai Mariola Nos” i “Un poble de joguet”, respectivament. Mariola Nos va explicar que el seu, és un projecte personal que aposta per la difusió cultural, amb el llibre com a eina per “educar en la cultura”. Així mateix, va apuntar que la seua iniciativa pretén cuidar tot el procés vinculat a la producció literària, “tenint en compte l’editor, l’escriptor i el lector”.

Tere Boix, per la seua banda, va sorprendre el públic amb un projecte artístic innovador, ple d’imaginació i creativitat. L’artista bocassina va explicar que “Un poble de joguet” volia ser un espai educatiu, lúdic i ecològic, amb l’objectiu de recuperar un lloc tradicional, com són els safarejos, i la història i el lèxic dels nostres pobles, a través del joc i la imaginació, així com visibilitzar el potencial del reciclatge.

La Fundació Carles Salvador, representada en l’acte per Lídia Tena i Mari Luz Monterde, alcaldessa de Benassal, va ser la següent premiada amb el guardó Pere Labèrnia, per la seua destacada tasca de conservació i difusió del llegat del poeta i gramàtic valencià, mestre durant 18 anys a Benassal. Al llarg des seus quasi 15 anys d’existència, la Fundació, amb seu a Benassal, s’ha convertit en un espai de dinamització cultural al Maestrat, amb activitats com els Premis Carles Salvador, les visites d’estudiants i escriptors a l’Aula Museu o les rutes a llocs emblemàtics del poble.

Finalment, el compositor i pianista Carles Santos va recollir el premi Carles Salvador, com a reconeixement a la seua àmplia carrera artística, iniciada l’any 1961, i reconeguda internacionalment. Tot i ser un artista polifacètic, el piano ha estat un element central en la seua trajectòria, amb el qual va interpretar dos peces per al públic present. En la seua intervenció, Santos va reflexionar al voltant de la seua percepció de la creació artística i va apel·lar a la implicació política en els projectes culturals.

L’acte va cloure amb la tradicional foto de grup dels premiats i amb les paraules del president de l’entitat, Joan Ortí, remarcant que el Maestrat està viu i emplaçant a seguir treballant perquè cada vegada ho estiga més.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa