Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència ratifica l’absolució dels 17 de Cofrents

RedactaVeu / EP / València

Els 16 activistes van ser condemnats al pagament d’una multa per danys. En aquest cas, la sala ha augmentat la indemnització a l’elèctrica Iberdrola, que passa de 26.779 a 29.012 euros, segons consta en la sentència.

Sobre aquest tema, el tribunal creu que no és encertada la qualificació jurídica sobre el menyscapte en els béns de la central i desdoblar el resultat de l’acció dels activistes, per la qual cosa ha d’entendre’s que el delicte de danys -de major gravetat i abast-, abasta el del deslluïment.

Per tant, en la condemna per danys s’inclou la totalitat del menyscapte en els béns -barres i torre de refrigeració- afectats pel comportament dels activistes, que hauran d’abonar a Iberdrola de forma conjunta i solidària aquest import, corresponent a 2.232 euros per la substitució de la tanca tallada i per 26.779 euros de la neteja de la torre, amb responsabilitat civil subsidiària de Greenpeace.

Amb aquesta decisió, la sala estima parcialment els recursos interposats pel ministeri fiscal i l’empresa, encara que rebutja la petició de la Fiscalia de València, que insistia que es condemnara els 16 activistes de Greenpeace.

Per a l’entitat ecologista, aquesta sentència “corrobora de nou el caràcter pacífic de Greenpeace, senyal d’identitat de l’organització des de fa més de 40 anys”. “L’intent de criminalitzar l’activisme pacífic per part d’Iberdrola ha fracassat per segona vegada. No evitaran que seguim demanant la fi de la insegura energia nuclear. Esperem que a partir d’ara centren els seus esforços en el desenvolupament de les energies renovables i l’abandó de les energies fòssils i nuclear”, ha declarat en un comunicat Mario Rodríguez, director de Greenpeace.

Un moment de la protesta del 2011. Foto: Greenpeace.

El 15 de febrer de 2011, els 16 activistes van realitzar una acció de protesta pacífica en la central nuclear de Cofrents. Van pintar ‘Perill nuclear’ sobre una de les torres de refrigeració, i per açò s’enfrontaven a possibles penes de dos anys i huit mesos de presó, així com a una multa i indemnitzacions de quasi 360.000 euros per a Greenpeace com a responsable civil subsidiari. El fotoperiodista independent Pedro Armestre s’exposava a les mateixes penes que els activistes i va ser absolt de tots els càrrecs ja en primera instància.

Comparteix

Icona de pantalla completa