Diari La Veu del País Valencià
El Palància, un riu oblidat
RedactaVeu / Sagunt

El Riu Palància al seu pas per Sagunt (Camp de Morvedre) habitualment és una rambla seca, sense aigua, “utilitzada d’aparcament per a cotxes, com a abocador on llençar residus i, fins i tot en el seu Delta, com un espai on viuen cavalls i persones en cases il•legals”, explica AE-Agró.

Però, afegeix, “no sempre és així. El Palància també és un riu viu, com ho va demostrar la seua crescuda del passat mes de març. Una crescuda, que pel mal ús que es fa del seu llit, va generar greus problemes” si bé, “més val no pensar en les despeses econòmiques generades i donem gràcies per no haver de lamentar danys humans”.

No obstant això, des del col•lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre esperaven, “com a mínim, que aquesta crescuda del Palància servira per a reflexionar sobre el riu i els seus usos. Tanmateix açò sembla que no ha passat”.

En aquest sentit, la carretera que creua el riu i que connecta el Port de Sagunt i Canet d’en Berenguer prop del Delta ha tornat a restablir-se. “Desconeixem quina administració és la responsable d’aquesta actuació, però cal recordar que aquest camí, a més de perillós, vulnera la legislació actual”, denuncia el col•lectiu ecologista.

Per aquesta raó, AE-Agró, assegura no entendre “perquè s’ha tornat a obrir al trànsit als cotxes ni perquè no es multa els vehicles que el creuen”. De la mateixa manera, tampoc entèn “perquè es mantenen l’aparcament de cotxes a Sagunt i les casetes il•legals al Delta”.

Des d’AE-Agró estan anys reivindicant la necessitat d’un riu viu. “Volem el Palància per a la natura i per a les persones, no per als cotxes i les runes”, defensen, i per això, “no hem parat d’organitzar neteges, plantacions, xerrades, exposicions… I per a plantar un míser baladre sempre hem hagut de fer la corresponent paperassa amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), una administració que després no mou un dit per a controlar les agressions i els abusos que pateix el riu”.

A més, AE-Agró alerta que “tampoc no ho fan els ajuntaments”, especialment el de Sagunt, “que no prenen les mesures que cal i miren cap a un altre costat tot i que s’estan cometent il•legalitats, que acabem pagant tota la ciutadania”.

Per totes aquestes raons, des d’AE-Agró demanen explicacions i volen saber: “Qui permet el trànsit rodat pel Palància? Per què roman actiu l’aparcament del riu al seu pas per Sagunt? Per què les cases il•legals del Delta continuen en peu? Perquè després vinguen helicòpters pagats per tots nosaltres a rescatar cavalls morts de gana?”

La situació actual del Palància suposa, segons l’entitat, una “falta total de respecte a la natura, però, també a les persones que volem gaudir d’un riu viu” ja que el Palància és un “patrimoni natural de tots i totes que estem infravalorant”.

“Carreteres en tenim moltes i podem adaptar els recorreguts. Aparcaments es poden crear en qualsevol altre lloc sense valor -no serà per falta de solars abandonats…-. I el llançament de deixalles s’hauria controlar i penalitzar, tal i com establix la Llei. Simplement amb un poc de manteniment i de voluntat política podríem gaudir de la riquesa d’un espai natural al costat de la ciutat. No seria aquesta millor opció?”, conclou el comunicat de denuncia.

Comparteix

Icona de pantalla completa