Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró impugna l’Ordre ‘desficaciada’ d’aprofitaments forestals
RedactaVeu / València

Nervis -per les presumptes irregularitats en la concessió de les subvencions al sector de la biomassa forestal- i presses -per la proximitat de les eleccions autonòmiques-.

Aquests són els dos ingredients fonamentals amb els quals Isabel Bonig, consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, “ha cuinat”, segons AE-Agró, l’Ordre d’aprofitaments forestals, que va ser publicada al DOCV (Diari Oficial de la Comunitat Valenciana) el passat 20 d’abril amb la seua rúbrica.

Aquesta Ordre, amb la qual es pretén regular -fins i tot amb caràcter retroactiu- les tales i altres explotacions dels recursos forestals, “suposa un autèntic desficaci des del punt de vista jurídic”, explica AE-Agró- ja que “l’aprovació d’aquesta normativa, que detalla aspectes dels instruments d’ordenació, ha arribat abans que la normativa prèvia que ha de regular els esmentats instruments”.

Segons el PATFOR (Pla d’Acció Territorial Forestal), la Conselleria de Medi Ambient ha d’elaborar una normativa que estipule, “amb caràcter previ”, com és lògic, les instruccions per a la redacció dels instruments d’ordenació forestal, cosa que encara no s’ha fet.

“Dos anys després de l’entrada en vigor del PATFOR, aquestes instruccions encara no existeixen, com tampoc no existeix cap justificació en el text de l’Ordre que explique els motius pels quals s’han invertit aquests terminis legals ni el retard en l’aprovació de la norma prèvia -document del qual existeixen esborranys des de novembre de 2013”, dels quals té constància AE-Agró-.

La precipitació amb la qual s’ha publicat l’Ordre “arriba al punt que el text legal admet que el seu contingut és provisional i que serà modificat quan es publiquen les instruccions autonòmiques generals per a l’ordenació forestal, previstes en el PATFOR”, recorda i subratlla l’entitat ecologista.

A més a més, i per si tot açò fóra poc, en una disposició addicional es permet la modificació dels annexos de l’Ordre -que són els que aporten totes les concrecions i ocupen 59 de les 62 pàgines del text- mitjançant una disposició de menor categoria legal i per una autoritat de rang inferior a la consellera.

Pel que respecta al seu contingut, “el més preocupant”, segons AE-Agró, és l’annex IV, que regula els “plans tècnics de gestió forestal simplificats”. Aquests plans s’aplicaran a les finques privades de menys de 25 hectàrees. “És a dir, en la major part dels casos, ja que el 90% de les finques privades tenen menys de 5 hectàrees i les finques privades són majoritàries al territori forestal valencià”, apunta AE-Agró.

Aquest annex és un formulari de només tres pàgines, sense instruccions ni regulacions, que omplirà el propietari o l’empresa encarregada de fer l’explotació forestal. Per a Acció Ecologista-Agró, aquesta simplificació legal dels plans tècnics “podria vulnerar l’esperit de la Llei forestal valenciana i també de l’estatal, ja que no garanteix adequadament que els aprofitaments forestals seran sostenibles, ordenats i planificats”.

Una trampa per a donar cobertura legal als abusos de la biomassa

Amb aquesta Ordre i els seus “plans tècnics de gestió forestal simplificats” la consellera Isabel Bonig pretén –sosté l’organització ecologista – eliminar els controls i les garanties administratives per a les explotacions forestals i així donar cobertura legal a les subvencions que ha atorgat per a l’extracció de biomassa forestal”. Aquestes ajudes públiques, provinents majoritàriament de fons FEADER (Fons Europeu per l’Agricultura i el Desenvolupament Rural), han sigut denunciades per AE-Agró davant de la Unió Europea, tant pel seu sospitós repartiment com pel greu impacte mediambiental de les actuacions subvencionades.

Segons explica l’entitat defensora del medi ambient, aquestes actuacions han d’estar justificades documentalment i s’ha de garantir la no afecció als valors mediambientals protegits per la normativa europea. “Més encara quan gran part de les tales s’han realitzat en zones incloses en la Xarxa Natura 2000, emparada per la Directiva Europea d’Hàbitats”.

“Sabem que la Conselleria té dificultats per a poder justificar aquestes actuacions subvencionades i una normativa que simplifique tràmits i que puga aplicar-se retroactivament als ‘procediments administratius pendents de resolució’, com pretén aquesta Ordre, podria ajudar a resoldre les dificultats. Clar que resulta un procediment de dubtosa legalitat i farcit de trampes”…alerten els ecologistes.

Per tots aquests motius “i per les deficiències formals detectades en la seua aprovació”, la Comissió Jurídica d’AE-Agró ha interposat un recurs de reposició contra aquesta Ordre, “que la senyora Bonig, coordinadora general del PP valencià, s’ha cuinat al seu gust, poques setmanes abans d’unes eleccions que poden fer perdre al seu partit el control de les institucions valencianes”, conclou la nota de denúncia.

Comparteix

Icona de pantalla completa