Diari La Veu del País Valencià
Un projecte per a estalviar aigua de reg s’alça amb el primer premi Motivem
RedactaVeu / València

Els estudiants del Diploma en Aplicacions Industrials i Mediambientals en la Mesura a Distància de la Temperatura de la Universitat de València Pablo Botella, Diego Camilo Caselles, Ana Gabriela Iglesias i Rubén Victoria estan al capdavant d’aquesta idea que ha sigut coordinada pel catedràtic de Física de la Terra i Termodinàmica Vicente Caselles.

El projecte guanyador, que ha estat premiat amb 4.000 euros, consisteix en l’estalvi d’aigua de reg per mitjà de les imatges de satèl·lit que –expliquen els guanyadors– permeten conèixer la necessitat hídrica d’un cultiu a partir de la informació que proporciona la imatge de satèl·lit del dia anterior.

El professor que ha coordinat aquest projecte ha subratllat la il·lusió i l’energia dels joves com la millor eixida de les dificultats econòmiques. “Si utilitzem l’energia dels joves i l’experiència dels majors no hi ha crisi que se’ns resistisca”, ha afirmat Caselles.

El segon premi, dotat amb 3.000 euros, ha sigut per a ‘Bioluminescència’, consistent en una aplicació de la biotecnologia dirigida la invenció de noves fonts d’energies renovables basades en la creació d’organismes vegetals que, a més de respectar el medi ambient, siguen capaces d’emetre llum. Aquest projecte, coordinat per la catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular Emilia Matallana, ha sigut desenvolupat pels estudiants de Biotecnologia María Martí, Cristina Santana i Laura Villamayor.

‘deCo’ és el projecte guanyador del tercer dels guardons d’aquesta edició, que ha sigut reconegut amb un premi de 2.000 euros. Els estudiants de Psicologia Sara Martínez, Joaquín Rodríguez i Ana Vicent, coordinats per la catedràtica de Metodologia de les Ciències del Comportament Amparo Oliver, han desenvolupat aquesta idea, basada en un dispositiu ecològic de control de CO2 que permet una major eficiència de consum energètic i, al mateix temps, una major protecció i seguretat a la llar.

Una Universitat emprenedora

La qualitat, la il·lusió, el treball en equip i la capacitat innovadora han sigut els aspectes destacats pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, sobre els tres projectes guanyadors, que –ha apuntat– posen de manifest l’esperit emprenedor de tota la Universitat de València. “Aquests premis representen al conjunt de tota la comunitat universitària, molt compromesa amb l’emprenedoria”, ha dit. Especialment, ha destacat el paper dels estudiants, que permeten “mantindre viva i fresca una universitat centenària, com si s’haguera creat fa unes poques dècades”, segons ha assenyalat el rector de la Universitat.

En aquest sentit, el president de CIERVAL, José Vicente González, ha posat l’accent en la “gosadia” dels joves universitaris i en la fórmula de treball d’aquests premis, basada en la col·laboració dels docents i estudiants per a la creació de noves idees emprenedores. Així mateix, González ha animat els estudiants a fer el pas al món de l’empresa i a convertir-se d’emprenedors a empresaris. “Des de CIERVAL, us donem la benvinguda al món de l’aventura empresarial”, ha afegit.

Per la seua banda, el president de la Càtedra de Cultura Empresarial, Carlos Pascual, s’ha mostrat “enlluernat” per la qualitat de les idees presentades i ha agraït a les empreses del Patronat d’aquesta càtedra i a La Caixa el seu suport a aquesta iniciativa, que –ha afirmat– permet al costat d’altres iniciatives que la Universitat de València siga pionera en la seua aproximació al món de l’empresa.

L’acte de lliurament, a més, ha comptat amb la presència de diferents personalitats del món de l’Administració, l’empresa i la Universitat com el subdirector general de Formació i Mobilitat del Professorat i Innovació Docent del Ministeri d’Educació, Alejandro Cremades; del director general d’Universitat, Estudis Superiors i Ciència de la Conselleria d’Educació, Felipe Palau; de la vicerectora d’Estudis de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; i el director territorial de La Caixa, Bibiano Manuel Martínez.

Comparteix

Icona de pantalla completa