Diari La Veu del País Valencià
L’ajuntament d’Elx torna a excloure el valencià de la nova retolació turística
RedactaVeu / Elx

L’exclusió del valencià d’aquesta retolació “no és l’única” que ha realitzat la Regidoria de Turisme recentment, segons El Tempir. De fet, des de fa poques setmanes ha inaugurat una nova ruta per les palmeres més singulars de la ciutat, de manera que la persona que les vulga conèixer entropessarà amb una cartelleria en forma de piló, que conté una llegenda explicativa sobre la particularitat de la palmera “en dos idiomes: el castellà i l’anglès”.

Davant aquesta “nova agressió” lingüística als drets dels valencianoparlants, promoguda sobretot des de la regidoria més impermeable a l’ús de la llengua pròpia, la Junta Directiva d’El Tempir rebutja, d’una banda, aquestes noves actuacions que menystenen la normativa vigent en matèria de cooficialitat lingüística.
D’altra banda, El Tempir denuncia la manca de tracte equitatiu que sistemàticament realitza la corporació local entre el valencià i el castellà. De fet, cal recordar que el Reglament de Normalització Lingüística per al municipi d’Elx i el seu terme estableix en l’article 15.1 que “Els rètols, cartells i indicacions existents als immobles, dependències i serveis municipals, hauran d’estar escrits en valencià”.
A més, determina més avant, en l’apartat 3 del mateix article, que “El rètols de la via pública destinats a donar informació als transeünts hauran de ser redactats en valencià”. Per tant, l’Ajuntament d’Elx desisteix com a poder públic tant de l’obligació de fomentar l’ús del valencià com de garantir els drets lingüístics dels valencianoparlants, els quals són tractats per l’Ajuntament com a ciutadans de segona.

‘Despesa doble’

El Tempir ha anunciat que emprendrà els pròxims dies “noves accions que revertisquen aquestes actuacions”, com ja ha fet en ocasions anteriors, i que han comportat la substitució de la retolació municipal en castellà per una altra de incloga el valencià, amb la despesa econòmica que això comporta.

Per tant, El Tempir denuncia “el balafiament de recursos econòmics que realitza l’Ajuntament d’Elx en senyals informatius”, ja que “genera una despesa doble a cada denúncia” d’El Tempir, que es podria evitar si es retolara des del principi en valencià i no s’incomplira la llei reiteradament.

Comparteix

Icona de pantalla completa