Diari La Veu del País Valencià
Pactes d’esquerra permetrien desbancar el PP en grans ciutats
RedactaVeu / EP / València

És el cas de Paterna, on el PP ha passat de 14 edils en 2011 a 6 en l’actualitat, mentre que el PSPV n’ha aconseguit 6, que es podrien sumar a altres 6 de Compromís i a un d’EUPV, la qual cosa podria retirar el poder als ‘populars’ en aquesta localitat.

Al costat de Paterna, tal vegada una de les majors sorpreses s’ha registrat a Torrent, municipi que portava dues legislatures governat pel PP valencià, de la mà de María José Català, que fa tres anys va ser ‘repescada’ pel president Fabra com a portaveu del Consell i consellera d’Educació, amb la qual cosa va deixar el seu llegat a l’actual alcadessa, Amparo Folgado. Català va aconseguir fa huit anys governar a Torrent després d’un govern tradicional socialista impulsat per Jesús Ros, qui per a aquests comicis ha decidit tornar a la vida política i plantar cara al PP. De forma sorprenent, ha aconseguit els mateixos edils que els ‘populars’ -liderats per Amparo Folgado-, un total de 9, amb la qual cosa la clau per a governar la tindrà Compromís, que ha tret 4 regidors.

A Gandia l’esquerra també pot tenir oportunitats de governar si aconsegueixen pactar amb l’edil que ha aconseguit la formació de Ciutadans. En aquesta localitat, el PP ha obtingut 12 regidors, però el PSPV n’ha tret 7 i Compromís altres 5. En 2011, el PP va obtenir 13 regidors; PSPV, 10; i Compromís, 2. Precisament en aquest municipi hi ha hagut problemes amb el cens d’immigrants, que han arribat als jutjats. Després d’interposar diferents demandes, un òrgan judicial va estudiar un cas particular i va considerar que s’havia vulnerat el dret de vot en la negativa de la Delegació del Cens Electoral a inscriure immigrants en el cens electoral de Gandia. També en aquesta localitat, el PSPV va denunciar la passada setmana davant la Junta Electoral de Zona que el PP local estava emprant una campanya de repartiment de publicitat domiciliària, en la qual incloïa bitllets per a participar en un suposat sorteig d’abonaments familiars per a un parc aquàtic que el PP liderat per Arturo Torró prometia construir si guanyaven les eleccions.

En altres municipis de la circumscripció de València, el PP ha arribat a perdre fins a cinc edils, la qual cosa possibilitarà a l’esquerra, a través de pactes, governar. En el cas d’Alzira, el PP ha passat de 13 edils en 2011 a 8 en l’actualitat; mentre que PSPV s’ha mantingut en 4; Compromís ha passat de 3 a 6 en 2015; EUPV s’ha mantingut amb 1; i Ciutadans ha tret 2 regidors.

L’Àrea metropolitana torna a mans de l’esquerra

En l’àrea metropolitana, a Alaquàs, el PP també ha perdut cinc regidors, ja que n’ha aconseguit 5 enfront dels 10 dels comicis anteriors; el PSPV n’ha tret 9 -en 2011, 10-; Compromís 3 més; EUPV, 1; Ciutadans, un altre més; i Canviem entre Tots (CET), 2.

En Mislata, el PP ha arribat a perdre en aquestes eleccions quatre regidors, en passar de 9 en 2011 a només 5; mentre que el PSPV, que governava amb Carlos Fernandez Bielsa, n’ha sumat 3 -d’11 a 14-; Compromís ha entrat amb 1, el mateix número d’edils que Ciutadans.

Així mateix, el PP de Paiporta ha perdut cinc regidors, en passar de 12 en 2011 a 7 en l’actualitat; mentre que el PSPV n’ha sumat 4 -enfront dels 6 dels comicis anteriors-; Compromís, 6; Podem, 2; i C’s, altres 2.

Podeu consultar la tabla també en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa