Diari La Veu del País Valencià
El Consell veu normal les llistes d’espera de mig any en l’atenció bucodental infantil
La diputada autonòmica de Compromís, Mònica Oltra, va demanar el passat mes de desembre per escrit al conseller de Sanitat explicacions per la llarga llista d’espera en l’atenció bucodental infantil del departament de Castelló.

Segons denunciava la diputada, l’agència Valenciana de Salut, en el departament de Castelló es fa el programa de Salut Bucodental, que mitjançant la unitat d’odontologia preventiva de Castelló fan la revisió als xiquets d’infantil (p3, p4 i p5), i en les circulars que reparteixen als alumnes posa el següent: Les càries afecten gran part de la població infantil. Tots els coneixements científics que actualment es posseeixen, recolzen la idea que senzilles mesures preventives són efectives per a la disminució de la freqüència de les malalties bucodentals, especialment si s’inicien els primers anys de vida, moment en què les dents es veuen més beneficiades.

Quan es detecte algun problema (possible inici de càries…) s’ha d’acudir a la consulta d’odontologia preventiva. El cas és que, les cites sol·licitades en novembre, per a xiquets amb possibles problemes dentals, han estat confirmades per a finals de maig de 2013, com a prompte.

Mònica Oltra

Per eixe motiu, Oltra va demanar explicacions al Conseller perquè explicara quina efectivitat té aquest servei si no es dóna després cita en la consulta d’odontologia preventiva en almenys set mesos. També vol saber, si aquesta mitjana de temps és la mateixa en totes les unitats de la nostra salut pública i si pensa la Conselleria millorar aquest servei davant l’evidència de mal funcionament.

Cap d’aquestes preguntes han estat contestades pel Conseller Rosado, que s’ha limitat a dir que l’atenció de salut bucodental infantil ha estat ampliada, i per eixa suposada millora s’ha provocat un augment de la càrrega de treball dels professionals (és a dir, amplien en teoria l’atenció però no els professionals). Continua: “en el departament de Castelló, la pressió assistencial ha obligat a reorganitzar els seus recursos odontològics i s’han incorporat dos nous professionals a l’àrea”.

D’aquesta resposta es denota que s’actua d’una manera irresponsable; s’ofereix un servei que després no es dóna en realitat, “si diuen als pares i mares que és important que els xiquets de p3 a p5 es facen revisions dentals, i quan demanen cita tarden més de sis mesos, això fa que, qui puga haja de buscar-se la vida en la privada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa