Diari La Veu del País Valencià
Podem no entrarà en el govern presidit per Puig o Oltra
Voro Maroto / eldiario.es / València

“Aquesta setmana decidirem la nostra estratègia, però no és la nostra vocació formar part de governs. El nostre contracte és amb la gent”, ha dit Montiel en La 99.9 ràdio. Podem donarà suport a acords, sempre basats en un programa, per a impulsar “un canvi fort de política econòmica, model productiu i la regeneració democràtica”, però sense estar en el Consell. “No tenim cap interès a ocupar càrrecs, sinó en la ciutadania”, assegura Montiel.

El pròxim govern valencià serà, possiblement, un bipartit. El PSPV-PSOE, que va obtenir 23 escons, i Compromís, 19, ja han iniciat els contactes. Condemnats a entendre’s per a evitar la continuïtat del PP, la formació del govern i, sobretot, l’elecció del president, centren l’atenció.

Ximo Puig, líder del PSPV, ja es veu com a president. El seu argument: que ha sigut el candidat més votat. I sota aqueixa lògica dóna per investit com a alcalde de València Joan Ribó, de Compromís. “Els ciutadans han opinat tant sobre el què com sobre el qui”, ha dit Puig.

Abans, Oltra, sense renunciar a la presidència, s’havia expressat en termes una miqueta diferents. “Allò important és el què”, va dir. “El qui eixirà de forma natural”. Fonts de tots dos partits preveuen unes negociacions dures però fluïdes i, sense descartar cap escenari, donen Puig com a president en un govern plural i amb, lògicament, una fortíssima presència de Compromís, el gran triomfador del 24 de maig.

“Allò difícil vindrà després”, diu un càrrec de Compromís, en referència a com gestionar la Generalitat, una administració feta fallida. I per això, afig, “és fonamental que el govern no siga una suma de sigles o una gàbia de grills”. Si hi ha un acord sobre la base de programa, que tothom dóna per fet, Podem, els 13 diputats dels quals són fonamentals, no estaria en aquest govern multicolor.

Aquesta informació ha sigut publicada en diario.es. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa