Diari La Veu del País Valencià
ABC revifa la ‘batalla de València’ davant l’ascens de Compromís

Mèdia.cat.

Nerviosisme? L’ascens de Compromís, que ha triplicat resultats, esdevenint segona força a la ciutat de València i tercera, fregant els socialistes, al parlament autonòmic, sembla que ha posat nerviosos els responsables de l’edició valenciana de l’ABC. En només dos dies a l’edició web del diari s’hi poden trobar fins a sis notícies destapant el que consideren un programa ocult de la coalició per “catalanitzar valència” i fent incidència, sobretot, en les qüestions simbòliques que van marcar l’anomenada “batalla de València” en el tomb de les dècades de 1970 i 1980.

Així, ahir van publicar la peça més explícita: “El programa que «oculta» Compromís: autodeterminació, quadribarrada i català”. El document al qual fa referència l’article –i en el qual segons ABC es defensaria la unitat de la llengua catalana, el dret a l’autodeterminació del País Valencià, les relacions amb la resta dels Països Catalans i la bandera de quatre barres sense franja blava- no és cap programa. En realitat es tracta d’una ponència interna d’Iniciativa del Poble Valencià, un dels partits integrats a Compromís –on milita Oltra, precisament,- però no s’especifica si aquesta va ser aprovada oficialment.

El mateix dia ABC avisava els seus lectors què amagava rere la figura amable de la presidenciable: “Compromís: nacionalisme d’esquerres a València rere el somriure de Mònica Oltra”. Una ressenya del programa redactat de forma que semblés que aquest no era públic i no formava part de les propostes per les quals precisament ha estat votada i on el defineix com a “nacionalisme de tints catalanistes”.

I encara una tercera peça feia referència a les errades de traducció del programa municipal de València del català al castellà.

Avui mateix tres peces més. A la primera hi torna amb la guerra de símbols: “Compromís celebra el seu resultat electoral amb banderes independentistes catalanes”. En realitat es tracta dels regidors de Benicarló, únic municipi dels centenars on la formació ha obtingut representació on s’ha celebrat amb estelades, però el titular deixa entendre que ha estat tota la formació qui ho ha fet.

Al subtítol encara ho reforcen amb una altra dada: “el seu líder a València [Joan Ribó] defensa la llibertat d’elecció entre la bandera oficial i la secessionista”. L’afirmació fa referència –no la cita- a aquesta entrevista publicada a Las Provincias on textualment pot llegir-se: “el tema de les banderes m’avorreix, ni l’estelada ni la sense estel·lar, cadascú que porte el que vullga, com si no vol portar res. Quan haja de portar la de la ciutat ho faré amb orgull i tota la resta m’importa molt poc”.

Però l’obsessió d’ABC per descobrir les suposades intencions ocultes de Compromís continua. Una altra peça – “Mònica Oltra renega del nacionalisme a pesar de les estelades i els pactes amb ERC”- tracta de rebatre les afirmacions de la candidata al voltant de la seva ideologia agafant-se, bàsicament, als fets assenyalats en els articles anteriors i d’altres encara més anecdòtics, com la presentació del programa a la seu d’Acció Cultural del País Valencià, una elecció que ABC també va recriminar a Ciutadans o UPyD.

La darrera peça d’avui fa referència a la convocatòria d’una concentració per Facebook per reclamar que Mònica Oltra sigui presidenta de la Generalitat. L’article oblida mencionar que aquesta no ha estat impulsada –almenys oficialment- per cap instància de Compromís.

Curiosament, les denúncies del programa apareixen un cop finalitzades les eleccions, quan la seva capacitat d’influència en les preferències polítiques dels lectors és quasi nul·la. Potser els editors del diari van deixar-se influir per les enquestes que donaven una minsa pujada a Compromís i no van considerar la coalició com un rival a tenir en compte.

Reportatge publicat a Mèdia.cat el dia 27 de maig de 2015.

Comparteix

Icona de pantalla completa