Diari La Veu del País Valencià
Ernest Reig: ‘Calen inversions en polítiques d’innovació per millorar la competivitat’
Euram

– L’Euroregió de l’Arc Mediterrani torna a presentar un desequilibri respecte d’altres territoris de l’estat sobre la despesa pública. Com ho valora?

Ernes Reig: En el País Valencià, com a territori Euram, estem per sota de la mitja espanyola, no sol pel conjunt de comunitats autònomes sinó també per les comunitats de règim comú. Sistemàticament rebem un 10% menys de la mitjana del finançament autonòmic. És un fenomen cridaner perquè som una regió amb un nivell de renda relativament baix. Això implica que els ciutadans valencians d’una banda tenen un pitjor accés als grans serveis públics, sanitat i educació, per depesa per habitant estem quatre o cinc punts per sota de la mitjana espanyola i a més d’això la bretxa és encara més gran en el que són polítiques de promoció de la activitat econòmica i polítiques de I+D. Com els governs valencians reben uns recursos per habitant netament inferiors a la mitja espanyola i com que per raons de tipus polític, òbviament, intenten que la bretxa no sigui extraordinària en els grans serveis públics com són sanitat i educació, la diferència es concentra en allò que no són aquests dos sectors. El resultat és que nosaltres que tenim una economia a la que li caldria una inversió massiva en polítiques d’innovació, millora del capital humà, etc, no hi ha els recursos financers per portar-les a terme.

– Podem compensar-ho amb una millora en la nostra productivitat o amb les exportacions?

E.R.: Des del meu punt de vista els avenços en productivitat i exportacions són molt positius però els valencians necessitem un tracte més equitatiu per part del sistema estatal de finançament autonòmic per tal de millorar el finançament del nostre Estat del Benestar i millorar la seua qualitat. A més l’augment de dotació pressupostària ens permetria fer polítiques de recerca i innovació industrial que, com ja he comentat, ara per ara no són possibles amb els migrats recursos de que disposa la Generalitat Valenciana.

Font: Observatori de l’Euram de l’Institut Ignasi Villalonga.

Comparteix

Icona de pantalla completa