Diari La Veu del País Valencià
La UV presenta la campanya per a posar fi a la tragèdia humanitària a la Mediterrània
RedactaVeu / València
La campanya #UErfanos demanda una altra política europea que recupere les prioritats dels drets humans i entre elles el reconeixement del dret d’asil. “Per a l’IDH –explica el professor Javier de Lucas– és molt important col·laborar amb CEAR, que és l’ONG espanyola més veterana en la lluita pels drets dels refugiats i a més, l’única que, des de la seua fundació, té com a comesa específica aquesta tasca; un objectiu que coincideix amb la missió fundacional de l’IDH, que no és només un centre de recerca, sinó també una institució que vol participar en la lluita pels drets”.

L’any 2014 la Mediterrània es va convertir en la travessia més mortal del món. Segons dades de l’ACNUR, almenys 3.419 persones van perdre la seua vida en aigües d’aquest mar. La majoria d’elles, persones refugiades procedents de Síria i Eritrea. “Lamentablement –recorda CEAR–, no es tracta d’un fet aïllat: en els últims 15 anys més de 22.000 persones han perdut la vida a la Mediterrània. Una tragèdia que lluny d’arribar a la seua fi es cobra cada any un major nombre de víctimes mentre els líders europeus miren cap a un altre costat posant en marxa mesures ineficaces i insuficients per a resoldre aquest drama humà”.

Des de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat s’exigeix a la Unió Europea i als seus Estats membres que enceten amb caràcter urgent les següents mesures:
– Una nova política d’asil i migració europea en la qual es prioritze les persones i els drets humans en coherència amb els valors fundacionals de la UE, de democràcia, dignitat humana i drets humans.

– Que es pose en marxa amb caràcter urgent una operació de rescat i salvament eficaç, amb els mitjans i l’abast necessari, complint amb el deure de socórrer.

– Que s’habiliten vies legals i segures que garantisquen l’accés al dret d’asil a les persones refugiades evitant que hagen d’emprendre travessies mortals per a obtindre protecció en un país segur. Açò és, reforçant els programes de reassentament en coherència amb el nombre de refugiats existent, garantint la possibilitat de demanar asil en ambaixades i consolats als països d’origen i trànsit, activant polítiques de concessió de visats humanitaris i eliminant l’exigència del visat de trànsit per a aquelles persones que procedeixen de països en conflicte.

– Que es faça efectiva la Directiva Europea de Protecció Temporal activant el mecanisme contemplat per a fer front emergències humanitàries.

– Abordar les causes que provoquen els desplaçaments forçats als països d’origen i de trànsit, sense que açò supose delegar la vigilància

de fronteres ni la responsabilitat dels Estats amb les persones refugiades en països on no estan garantits els drets humans.

Més informació en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa