Diari La Veu del País Valencià
La causa contra Castellano es queda a Sagunt
EP / València

Inicialment va ser el jutjat d’Instrucció número 1 de Sagunt, per trobar-se de guàrdia, el que va ordenar la setmana passada les detencions de Castellano i els altres nou imputats en el procediment, així com els 13 registres practicats en la demarcació de València. La titular d’aquest òrgan judicial va ser l’encarregada de prendre declaració a tots els arrestats, als quals va deixar en llibertat provisional amb càrrecs, amb retirada de passaport perquè no puguen eixir del territori estatal.

Ara, aquest assumpte ha passat, per ordre de repartiment, al Jutjat d’Instrucció número 2 de la mateixa localitat, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV).

Aquest procediment es va originar arran d’una denúncia interposada per l’exgerent d’Avialsa davant el Protectorat de Fundacions de la Generalitat Valenciana en la qual al·ludia a una “actuació maliciosa” i, fins i tot, delictiva, per part de membres del Patronat de la Fundació Mediambiental Horta de la Comunitat Valenciana, dirigida per Huerta.

En aquesta denúncia, Alandí al·ludia a suposades factures falses i a caceres amb alts càrrecs del Govern valencià, que ja s’estan investigant.

Seguidament, el passat any, Alandí va presentar una denúncia en Fiscalia Anticorrupció de Madrid, en la qual alertava de diferents irregularitats tant en l’adjudicació com en la gestió dels contractes atorgats per part de la Conselleria de Governació dirigida entre 2007 i 2014 per Castellano -qui també va ocupar el càrrec de secretari general del PPCV- a Avialsa per l’extinció d’incendis. Des de Madrid es van remetre les actuacions a València, i el fiscal anticorrupció encarregat del cas, Vicente Torres, després de mesos de recerca, va decidir denunciar els fets en el jutjat.

En la causa oberta contra Castellano, als deu imputats se’ls atribueixen, en diferents graus, delictes de malversació de cabals públics, suborn, delicte contra la hisenda pública, falsedat documental, prevaricació i blanqueig. En aquest procediment s’investiguen suposats favors de Castellano a Huerta, amb qui va coincidir en caceres i al qual va adjudicar contractes per a l’extinció d’incendis forestals per 33 milions d’euros; així com actuacions urbanístiques i altres contractes més enllà d’Avialsa.

Querella d’Avialsa

Paral·lelament, es dóna la circumstància que el Jutjat d’Instrucció número 2 de Sagunt instrueix en aquests moments la querella que en el seu moment va interposar Avialsa -el president de la qual, Vicente Huerta, es troba entre els deu imputats en el procediment de Castellano -contra l’exgerent de la mercantil, Francisco Alandí, per un presumpte delicte continuat d’estafa.

En aquest procediment se li ha fixat a Alandí una fiança de 500.000 euros i s’investiga un delicte continuat d’estafa agreujada en relació a obres en el seu habitatge i a viatges sufragats per Avialsa; i les seues actuacions amb la mercantil Glofrane, per un presumpte delicte continuat agreujat d’apropiació indeguda, en relació a factures, liquidació de despeses i ús de targetes d’empresa, segons consta en una resolució a la qual ha tingut accés Europa Press.

Viatges a Disneyland i a Andorra, menjars i esquís

En concret, sobre l’assumpte dels viatges, el jutge instructor entén que els mateixos “poc o gens” tenen a veure amb l’activitat de l’empresa, Avialsa, i cita dos viatges a Disneyland, a París o a Andorra a esquiar. Així mateix, assenyala que en ells, Alandí va estar acompanyat de la seua família, i que consta en les actuacions que es van falsejar factures amb la finalitat de desgravar les mateixes per conceptes de representació.

Sobre les despeses, el magistrat assenyala que de les diligències es desprèn que qui dirigia el holding empresarial era Alandí, i no Huerta, i que els empleats li tenien “temor” al querellat. També adverteix de l’existència de tiquets i justificants “que molts d’ells res van tenir a veure amb l’objecte social de l’empresa” com l’adquisició de peces de vestir de marca, restaurants de luxe o menjars i esmorzars que no es registraven en horari laboral. Al·ludeix, a més, a la compra d’esquís per 2.600 euros, compra de revistes, articles de Disney o un videojoc.

Comparteix

Icona de pantalla completa