Diari La Veu del País Valencià
Mostra sobre topografia històrica a la UPV
RedactaVeu / València

La mostra, d’accés lliure i situada al Seminari d’Instrumentació de l’ESTEGCT de la UPV (edifici 7I del campus de Vera, 4a planta), ofereix al visitant una extraordinària col•lecció de topografia històrica: les eines amb les quals es va abordar el primer projecte per a la realització del mapa d’Espanya.

Utensilis de mitjan segle XIX

Enrique Priego, doctor enginyer en Geodèsia i Cartografia i professor de la UPV, explica que “el passeig per la història oferit per la mostra inclou, entre altres, dos teodolits amb els quals es va dur a terme l’observació de la xarxa geodèsica espanyola entre el 1856 i el 1892, el nivell de precisió utilitzat per a la línia Madrid-Alacant (iniciada el 12 d’agost del 1871) i una brúixola taquimètrica amb la qual es va elaborar el cadastre topogràfic parcel•lari”.

Les peces, pertanyents a l’Institut Geogràfic Nacional, han sigut cedides pel Ministeri de Foment, que participa en la mostra en qualitat de col•laborador. La mostra romandrà oberta al públic de dilluns a divendres, laborables, entre les 10 i les 14 h. A més, els dimarts i dijous oferirà també horari vespertí, de 16 a 18 h.

Del fallit intent del 1753 a la Llei de mesurament del territori de 1853

El 1753, Jorge Juan Santacilia i Antonio de Ulloa -tots dos científics, militars i marins- publiquen les obres d’un projecte de mapa d’Espanya que finalment va ser ajornat davant les dificultats per a trobar tant el personal especialitzat com l’instrumental necessari.

Un segle més tard, el 1853, la Llei de mesurament del territori va provocar la creació de la Comissió del Mapa d’Espanya, que va partir del projecte de Carlos Ibáñez i va poder disposar ja, des del 1858, dels instruments necessaris per a l’execució, uns quants dels quals recull aquesta mostra.

Comparteix

Icona de pantalla completa