Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià rep Premis Baldiri Reixac en quatre categories
RedactaVeu / Barcelona

El País Valencià ha rebut Premis Baldiri Reixac en quatre categories, repartits entre diferents centres, mestres i alumnes de diverses comarques. Els guardonats han estat el CEIP Real Blanc, de Cocentaina; el mestre Alfred Ramos González, de Picanya; i alumnes de centres del Comtat, la Ribera Alta, la Vall d’Albaida i València ciutat.

CEIP Real Blanc de Cocentaina

En primer lloc, el CEIP Real Blanc, de Cocentaina, ha rebut un dels Premis a les Escoles per “a l’equip de mestres d’una escola, situada a la comarca del Comtat que s’ha proposat normalitzar l’ús de la llengua pròpia a tots els àmbits comunicatius i didàctics de la vida diària del centre”.

El jurat ha valorat, alhora, que “cal destacar-ne l’interès per desenvolupar programes de qualitat pedagògica fonamentats en el treball per projectes. N’és un bon exemple el que es va portar a terme sobre les Olimpíades Escolars, on va participar tot l’alumnat i a partir del qual es van globalitzar les matèries d’aprenentatge”, i, a més, se subratlla que el premi és “també per viure a l’escola els costums i les tradicions de la població amb la participació activa de tota la comunitat educativa”.

L’estudi del mestre Alfred Ramos

D’altra banda, el mestre Alfred Ramos González ha rebut un guardó dins la categoria de mestres i professors pel seu treball Mestres de la impremta. El moviment Freinet Valencià (1931-1939).

Els membres del jurat han distingit aquest treball per ser “un estudi, rigorós, exhaustiu i ben documentat que recull la història dels mestres freinetistes valencians dels anys trenta. Després d’un recorregut inicial per la trajectòria vital de Celestin Freinet, de diverses organitzacions divulgadores del freinetisme i de l’Escola Moderna, s’hi estudien l’origen, l’evolució i els trets distintius i les activitats del moviment freinet valencià.

El cos central del treball inventaria, cataloga i analitza les quaranta-una publicacions freinetises valencianes i es completa amb una denúncia de la repressió que patiren aquests mestres sota el règim franquista. Així doncs, “el conjunt del treball és un merescut record a uns mestres innovadors i compromesos amb l’escola i l’educació dels infants i, al capdavall, una valuosa aportació a la recuperació de la memòria de la nostra educació i una bona manera de recuperar també la memòria d’una cultura i d’un país”. Aquest guardó pertany a la modalitat d’estudi, recerca, assaig pedagògic o experiència didàctica, que concedeix 2 premis dotats amb 12.000 euros en conjunt.

Alumnes de Carcaixent, Ontinyent, Càrcer i València

Pel que fa als treballs dels alumnes, han estat distingits El meu poble Carcaixent, dels alumnes de P5 del CEIP Josep Maria Boquera i Oliver de la localitat, amb la mestra Isabel Soler. Han estat guardonats també els alumnes de 5è i 6è de primària del CEIP Víctor Oroval i Tomàs, de Carcaixent, pel seu projecte Caminant tots junts fem amics!!!, dirigit pels mestres María Dolores Camarena Santos i Rogeli Sanchis Richart. Els alumnes de 4t d’ESO de l’IES Jaume I d’Otinyent, juntament amb el professor Francesc Company, han estat premiats per Les avantguardes literàries i artístiques del segle XX, i els alumnes d’ESO de l’IES Càrcer, dirigits per la professora Laura Capsir, pel treball L’IES Càrcer, el nostre institut.

Finalment, dins la modalitat de foment de la llengua, s’ha premiat La poesia somriu, dels alumnes de P4 del CP José Soto Micó, de València, dirigits per la mestra Maria Serna. Aquest guardó, dotat de 1.500 euros, distingeix una experiència que fomenti la comunicació en català entre l’alumnat dintre i fora de l’aula.

Els Premis Baldiri Reixac es lliuraran a les escoles, alumnes, mestres i professors que han estat distingits en aquesta XXXVII edició el dimecres 3 i el diumenge 7 de juny. El dia 3 es farà l’acte de reconeixement a escoles, mestres i professors al Palau de Pedralbes de Barcelona, que serà presidit per Irene Rigau, consellera d’Ensenyament. El dia 7 serà el que pertocarà als alumnes, en una celebració que es farà al Casal de l’Espluga de Francolí.

Els premis, que atorga la Fundació Carulla, estan destinats a l’estímul i al reconeixement de l’escola catalana i de qualitat. En aquesta trenta-setena edició s’han atorgat 12 premis a la categoria d’escoles amb una dotació de 3.300 euros cadascun. En aquest cas, el jurat ha valorat la qualitat global i la catalanitat, en llengua i continguts concretades en un projecte educatiu i lingüístic que s’estiga aplicant i que assoleixca un ús elevat de la llengua entre l’alumnat i el professorat, tant en l’activitat acadèmica com en la comunicació informal..

Pel que fa a la modalitat de mestres i professors, hi ha dos guardons de 4.000 euros per a un estudi, assaig pedagògic o experiència didàctica, que s’atorguen a projectes d’estudi o experiències que contribueixin a millorar la qualitat educativa i la docència, i, conjuntament amb la Universitat Oberta de Catalunya, s’ha atorgat un premi de 4.000 euros a una experiència docent en clau d’innovació, rellevant per la seva creativitat i capacitat d’anàlisi i adaptació als reptes de l’escola del segle XXI.

Foto: Fundació Carulla.

Les distincions als treballs d’alumnes han estat 65, dotades amb 700 euros cadascuna. A més, s’han donat dos premis de 1.500 euros destinats a experiències específiques que fomentin la comunicació en català entre l’alumnat dins i fora de l’aula a fi de promoure l’ús social de la llengua.

Els Premis Baldiri Reixac són dotats per la Fundació Carulla amb les aportacions voluntàries dels receptors del llibre-nadala que l’entitat tramet cada any a persones interessades per la cultura catalana. La dotació total d’aquesta edició és de 100.100 euros i l’àmbit d’actuació són els territoris de parla catalana.

Les candidatures que optaven als Premis eren un total de 308, repartits entre 34 escoles, 204 alumnes i 70 mestres.

Comparteix

Icona de pantalla completa