Diari La Veu del País Valencià
Bosc Viu denuncia destrosses forestals al Parc de la Serra d’Espadà
RedactaVeu / València

L’acció ha comptat amb la participació d’un centenar de persones, molts d’ells veïns d’Eslida i altres pobles de la Serra d’Espadà, així com d’altres municipis de l’interior de Castelló. L’associació Amics de la Serra d’Espadà també s’ha sumat a la protesta.

En aquests moments estan efectuant-se les obres de construcció de grans tallafocs en diferents parts del Parc Natural de la Serra d’Espadà, unes actuacions que pretenen justificar-se com a ‘preventives’ d’incendis forestals, malgrat no tindre cap incidència positiva en evitar les causes dels incendis, majoritàriament humanes.

La Conselleria pretén obrir més de 400 quilòmetres lineals d’aquests tallafocs que poden arribar a tindre fins a 100 metres d’amplada, ‘formant una retícula’ en la superfície protegida d’Espadà. A la part central d’aquests tallafocs s’elimina totalment la vegetació, fins arribar a ‘sòl mineral’ i, a les vores, s’elimina gran part de la vegetació, tant arbrada com arbustiva. A aquestes activitats, la Conselleria preveu destinar més de 3 milions d’euros, segons consta en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del Parc Natural.

Aquestes estructures són cada vegada més discutides, atés que no eviten cap incendi, al contrari, incrementen la inflamabilitat de la vegetació, i ni tan sols serveixen, la major part de les ocasions, per a aturar un foc, ja que moltes vegades, el foc els bota, especialment quan es presenten situacions meteorològiques i ambientals desfavorables.

A banda de la seua ineficàcia i del greu malbaratament de diners públics que no estan disponibles per a tasques necessàries de protecció i conservació, l’obertura d’aquests falsos tallafocs té gravíssims impactes ambientals. A més d’eliminar la vegetació de centenars d’hectàrees, originen un fort impacte negatiu sobre el paisatge i tenen repercussions negatives sobre la fauna.

Comparteix

Icona de pantalla completa