Diari La Veu del País Valencià
Els aeroports de València i Alacant-Elx fixen la mirada en el centre i nord d’Europa

Euram.

– Com es valora l’increment de passatgers els darrers anys als aeroports de València i Alacant-Elx?

– L’aeroport de València va tancar l’any 2014 amb 4,6 milions de passatgers i va créixer un 8,3% durant el primer quadrimestre de 2015, assolint els 1,3 milions de viatgers, en relació al mateix període de 2014. La valoració que fem d’aquestes dades és positiva, ja que constatem l’interès de les companyies aèries en el destí València. S’ha produït un canvi de tendència que ja vam observar amb el creixement de trànsit de la passada temporada d’hivern 2014-2015 i que es reflexa clarament en l’oferta que les companyies aèries han fet per al proper estiu. Suposa prop de 4,2 milions de places disponibles a l’aeroport valencià, un 9,9% més que la passada temporada estiuenca.

Pel que fa a l’aeroport Alacant-Elx, després de tancar 2014 amb un rècord històric de trànsit (es van superar per primera vegada en un any els 10 milions de passatgers), segueix amb dades a l’alça i el primer quadrimestre de 2015 ha registrat un increment de trànsit del 3,6%, amb més de 2,5 milions de viatgers. Si bé l’aeroport Alacant-Elx rep un passatger majoritàriament internacional, el creixement del trànsit nacional s’està reactivant amb percentatges de més del 20% alguns mesos.

– Quines rutes s’han obert el 2014 i 2015 i a quin objectiu responen?- Unit al creixement d’ambdós aeroports s’han obert noves rutes i s’han incrementat freqüències en moltes de les ja existents. Potser les més destacables són les que tenen relació amb l’aposta per algun mercat en el que les companyies veuen possibilitats de creixement.

Com a exemple, la recent obertura d’una ruta des de l’aeroport de València amb Stuttgart o la ruta amb Frankfurt el 2014 mostren el potencial de creixement del mercat alemany. Cal tenir en compte que els principals mercats d’aquesta infraestructura, a banda del nacional, són l’italià i el francès. D’altres noves rutes de la temporada d’estiu són Ginebra (Suïssa) i Bucarest (Romania).

L’aeroport Alacant-Elx el 2014 va destacar per la consolidació de las noves rutes creades el 2013 amb els països escandinaus, així com les noves connexions a Rússia via Moscou el 2013 i San Petersburg el 2014, que ha produït un creixement espectacular d’aquests mercats. En la temporada actual destaquen altres nous destins com ara Roma, Venècia i Torí, en el mercat italià, o Astúries en el nacional. Ara bé, el mercat anglès (que l’estiu de 2015 estrena ruta amb Leeds) segueix sent el principal a l’aeroport d’Alacant-Elx.

Font: Observatori de l’Euram de l’Institut Ignasi Villalonga.

Comparteix

Icona de pantalla completa