Diari La Veu del País Valencià
La Muixeranga d’Algemesí, ambaixadora de les festes castelleres de Sant Joan de Valls
RedactaVeu / Algemesí

La Muixeranga d’Algemesí ha sigut nomenada Ambaixadora dels Xiquets de Valls per a la temporada 2015. Aquest nomenament ve de mans de les colles castelleres dels Xiquets de Valls, que han volgut reconèixer d’aquesta manera la Muixeranga d’Algemesí.

La distinció la rebrà la colla muixeranguera valenciana el pròxim 20 de juny, en el marc d’un acte en què també oficiarà el sorteig d’ordre d’actuació per a la festa de Sant Joan.

Així, dins dels actes de la Festa Major de Sant Joan de Valls i com a preàmbul de les dues primeres actuacions a la plaça del Blat, el dissabte 20 de juny a les 12.30 hores, la Muixeranga d’Algemesí rebrà el reconeixement com a Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2015. La proclamació de l’Ambaixador forma part de l’acord de les colles castelleres de la ciutat per a treballar de forma conjunta amb l’Ajuntament de Valls, promocionar els valors del fet casteller, i reforçar la capitalitat de Valls com a ciutat bressol dels castells i quilòmetre zero del món casteller.

Posteriorment, dins del mateix acte i una vegada ja nomenada Ambaixadora la Muixeranga, s’oficiarà el sorteig d’ordre de la Festa de Sant Joan a Valls. Serà en eixe moment quan les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls alçaran els seus pilars com a homenatge a la Muixeranga.

L’antecedent dels castellers

La Muixeranga ha sigut considerada l’antecedent immediat als castells i es tracta de la pervivència de l’antic ball dels valencians, segons fonts municipals, que subratllen que la Muixeranga igual que els Castellers, també compta amb la distinció de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

La Muixeranga és un dels elements patrimonials més coneguts i representatius d’Algemesí i un dels símbols inequívocs de les Festes de la Mare de Déu de la Salut, proclamades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Es tracta d’un conjunt de torres humanes i de quadres plàstics acompanyats de la seua música característica interpretada per la dolçaina i el tabal.

Les primeres constatacions documentals situen la Muixeranga el 1723 a Algemesí. A més d’un ball preliminar de quatre temps en què els components es posen en dues files, la Muixeranga consisteix a alçar torres humanes entre les quals figuren la trucada Alta, que pot arribar als sis pisos, el Pinet o pilar acabat amb creu enlloc de l’aleta, i altres modalitats variades. Altres figures plàstiques com la María, el Guió, l’Altar, l’Aranya o l’Enterrament, també tenen una marcada simbologia religiosa.

Després de segles d’existència, la Muixeranga va estar a punt de desaparèixer en deixar d’eixir la vespra de la festa el 1973. Però en 24 hores una trentena de veïns van reaccionar i constituir una agrupació per a perpetuar la tradició l’endemà, el dedicat a la Mare de Déu de la Salut.

Comparteix

Icona de pantalla completa