Xavier Mas i Sempere / Santa Pola

“Sonen les campanades de les cinc de la vesprada al rellotge de la torreta del castell de Santa Pola. A les cases dels voltants comença a arribar el remor de la Glorieta. El so murmurant que anuncia festa i que comença a donar mostra del seguiment que tindran aquestes 23enes Trobades d’escoles del Baix Vinalopó i Baix Segura”. El punt més emblemàtic i central d’aquesta localitat costanera del Baix Vinalopó, acull en la seua ampla plaça major a les més de 40 escoles i associacions que, en aquesta ocasió, s’han citat per plantar paradetes i tallers. Producció cultural i artística en valencià: literatura, arts gràfiques, música…

Les xiquetes i els xiquets recorren els tallers amb ganes de fer totes les activitats i d’endur-se a casa una manualitat. Tenen un munt d’espais i d’opcions per triar. Poden fer fundes per als telèfons mòbils –a diferència de les comercialitzades, vàlides per a tots els models–, poden disfressar-se d’aranyes, construir-se joguines tradicionals, elaborar-se varetes màgiques o flors de papers o personalitzar-se unes bosses reutilitzables per anar a fer la compra. Aquesta darrera activitat, per exemple, organitzada per l’oficina AVIVA de Santa Pola, ha esgotat totes les unitats que havia previst.

Foto: Pedro Pérez Alfonso.

L’animació, al llarg de la vesprada, ha estat ben diversa. Primer, música d’autors i cantants valencians; després, colla de dolçainers i tabaleters; més avant, una actuació de màgia i, per tancar, l’actuació polièdrica de l’Estranya Companyia. La colla santapolera El Freu, ha posat el punt més festiu amb la seua cercavila i la selecció de peces per a dolçaina i tabal que han interpretat des del templet de la Glorieta. La muixeranga, a mode d’himne oficiós del País Valencià, ha suposat la cloenda.

Posteriorment, s’ha efectuat el lliurament dels premis Sambori. La darrera part de l’acte ha convocat els parlaments i el lliurament dels recordatoris –disseny del santapoler Francesc Giner.

Foto: Pedro Pérez Alfonso.

Una vesprada de trobades. Un espai de cultura i ensenyament que ens mostra el camí a seguir en la normalització lingüística. Diuen els versos “no podran res davant un poble unit, alegre i combatiu”. Imagineu-vos, des d’ara, quan bufe el vent a favor.

Foto: Pedro Pérez Alfonso.

Comparteix

Icona de pantalla completa