L'ONG valenciana AAPSD continua la seua tasca solidària al Sahara

En aquest cas, a més de l'habitual treball amb xiquets amb discapacitat profunda, tambá han executat un congrés de formació per a assistents socials que treballen als campaments de refugiats
9 juny 2015 01:00h

RedactaVeu / Smara.

Els membres de l’ONG valenciana AAPSD (Associació Ajuda a Persones Saharauís Discapacitades) han realitzat un nou viatge als campaments de refugiats del Sahara Occidental durant el passat mes de maig. Concretament, el viatge s’ha realitzat l'última setmana d’abril i la primera de maig. En aquesta ocasió l’equip de cooperants de l'ONG valenciana ha treballat únicament en la wilaya (poble) de Smara.
 
La primera part del viatge ha consistit en continuar el treball que els fisioerapeutes de l’AAPSD realitzen des de ja fa dos anys als campaments. Es tracta d’un treball en els propis domicilis dels menors amb discapacitat, bàsicament un treball de prevenció, donant a les famílies i cuidadors una sèrie d’indicacions i pautes de treball individualitzades en el camp de la fisioteràpia.
 
 
Al mateix temps, a alguns d'aquests menors se’ls ha fet entrega de la cadira terapèutica, i els han explicat les seues normes d’utilització. Aquesta cadira terapèutica, dissenyada i construïda pels membres de l’AAPSD, possibilita una millora ostensible en el nivell de vida dels menors amb discapacitat profunda. Amb la cadira, i mitjançat els exercicis fisioterapèutics ensenyats pels membres de l’AAPSD, les famílies poden comprovar com la qualitat de vida dels seus xiquets millora en tots els aspectes, tant a nivell fisiològic com psico-motriu. L’equip de cooperants ha tornat molt satisfet amb el treball domiciliari realitzat i l’acollida que ha tingut el seu treball en les famílies que es beneficien del projecte.
 
A la segona part del viatge l’AAPSD ha organitzat, en coordinació amb el Ministeri d’Afers Socials de la RASD, un congrés per a totes les assistentes socials que treballen als campaments de refugiats. Durant l'encontre s’ha tractat d’explicar com una bona estructuració de la persona ajuda perquè tinga una millor qualitat de vida, fent entendre que una encertada execució  d’exercicis quotidians evita que aquests menors afectats per greus discapacitats milloren la seua capacitat per a respirar, observar, digerir, relacionar-se, moure’s, etc. El congrés ens ha servit per a promocionar la cadira terapèutica com una ferramenta de treball en què els menors que la utilitzen treballen diferents aspectes que els permeten millorar i potenciar les seues capacitats. El congrés, amb els seus inconvenients, ha estat un èxit. S’ha pogut transmetre adequadament la informació que que calia divulgar, i s’ha aconseguit que les assistentes socials de cada wilaya prenguen el compromís de portar un correcte seguiment de cada cas.
 
 
L’AAPSD remarca, una vegada més, que  un dels objectius de l’associació és que les famílies puguen donar una bona atenció als seus familiars dependents sense haver de dependre de l’ajuda que les ONG puguen oferir-los. Una de les prioritats de l’AAPSD és que el seu treball de cooperació genere un major grau d’autosuficiència entre la població autòctona.  

L’AAPSD també anuncia per al 18 de Juny la celebració de la Junta Anual Ordinària on s’informarà detalladament de tot el que s’ha dut a terme durant el viatge, i dels nous projectes de viatges per al proper octubre-novembre.


 
next