Diari La Veu del País Valencià
‘La UV vol continuar sent una de les primeres en el seu compromís amb la cooperació’
RedactaVeu / València
“La Universitat de València vol continuar sent una de les primeres en el seu compromís amb la cooperació perquè molts fons del seu patrimoni i del seu pressupost es destinen al desenvolupament d’activitats en aquest àmbit”, va assenyalar. El rector també es va referir a la recerca en cooperació, a la qual va considerar que s’han de “dedicar esforços, atés que la ciència és una gran eina, amb un immens valor social, que s’ha de saber transferir”.
Així mateix, Esteban Morcillo va destacar la trajectòria dels Premis Manuel Castillo, que organitza anualment el Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València i que enguany han arribat a la seua sisena edició. “Crec que ja podem presumir d’una tradició i un prestigi”, va afirmar.
El rector va concloure la seua intervenció fent una crida a la societat perquè done suport a l’ensenyament superior públic. “Si volem democràcia, igualtat i valors socials hem d’apostar per la universitat pública, com la Universitat de València, la qual no és patrimoni dels universitaris, sinó de tota la societat”, va dir.
Acompanyaren al rector en la mesa el delegat del Rector per a Cooperació i president executiu del Patronat Sud-Nord, José Miguel Soriano, qui va introduir l’acte amb la presentació de la figura de Manuel Castillo; el president de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Fernando Contreras, qui va reconèixer l’aposta de la Universitat de València per la cooperació al desenvolupament “com a part d’una cultura de la solidaritat”; el representant del Llegat Manuel Castillo, José María Álvarez-Coque; i, com a membre del jurat, la professora María Jesús Martínez Usarralde, per a qui els Premis Manuel Castillo són “un senyal d’identitat ferm i consolidat d’una política de cooperació universitària ben feta”.
Els premiats i les premiades
En la modalitat de monografia d’investigació publicada va ser premiat el treball ‘Reshaping geographical allocation of aid: the role of immigration in Spanish Official Development Assistance’, de Sergio Tezanos, professor d’Economia Aplicada de la Universitat de Cantàbria. Es tracta d’una recerca sobre la distribució geogràfica de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD), la qual, conclou l’autor, és “eclèctica i no té aspectes de canviar, però sí s’han alterat les prioritats del sistema internacional, redefinint-se el mapamundi de l’ajuda del segle XXI”.
El professor Tezanos, en la seua intervenció després de recollir el premi, va destacar “el valor de la recerca en el desenvolupament humà” i va criticar la falta de recursos a aquesta branca de la ciència. “Som capaços de clonar dos éssers humans exactament iguals, però no som capaços de garantir-los una vida digna”, sentencià.
En aquesta mateixa modalitat, el jurat va atorgar, unànimement, una menció especial al treball ‘Crónica del bienestar en tiempos de malestar’, editat pel professor Gustavo Zaragoza, investigador de l’Institut Universitari d’Economia Social i Cooperativisme (IUDESCOOP) de la Universitat de València, i que compta amb la participació de Carmen Amoraga, Joaquín García Roca i l’humorista gràfic Ortifus. És una investigació motivada per la crisi econòmica que ha atropellat la ciutadania, segons explica Gustavo Zaragoza, i que ha remogut els fonaments del sistema de benestar amb un minvament molt rellevant en drets socials.
En la modalitat de reportatge periodístic, el jurat va acordar, també per unanimitat, atorgar el premi ex aequo als documentals ‘Objetivo Salud’, realitzat per José Luis Vila-San-Juan, i ‘Voces de Gurugú’, realitzat per Germán Caballero, reporter gràfic del diari Levante-EMV.
Periodista i realitzador audiovisual, José Luis Vila-San-Juan és el responsable de la quinzena de documentals curts, de quatre minuts de duració cadascú, que formen el treball guanyador del Manuel Castillo 2014, protagonitzat per experts internacionals en salut global.
Per la seua banda, en ‘Voces del Gurugú’ Germán Caballero s’apropa a la realitat dels immigrants que han sobreviscut a situacions de vulneració dels Drets Humans a la Muntanya Gurugú.
Ambdós autors recolliren els seus respectius premis i en els seus discursos defensaren la necessitat de dedicar majors esforços a la cooperació al desenvolupament científic i humà, per tal d’evitar situacions “intolerables” com les que tenen lloc a l’Àfrica subsahariana, on la malaltia de la malària deixa més de 600.000 morts cada any, majoritàriament dones i xiquets; o al nord del Marroc, al mont Gurugú, on s’amunteguen en condicions infrahumanes milers d’immigrants subsaharians amb l’esperança de superar la mortífera tanca de Melilla, imprescindible si el que volen és arribar a Europa.
Per últim, en la modalitat d’investigació inèdita, el premi va estar per a la recerca titulada ‘Nuevos frentes de actuación en educación para el desarrollo humano’, de Mario López Gómez, estudiant de la Universitat de Múrcia. És un treball que s’emmarca en tres grans blocs partint dels orígens de la disciplina i les dimensions i característiques que se li atribueixen. Aquest article serà publicat en la revista ‘Quaderns E-DHC’, editada per la Càtedra UNESCO de la Universitat de València i el Patronat Sud-Nord.
Sis anys de recorregut dels Manuel Castillo
L’organització dels Premis Manuel Castillo és una iniciativa del Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València amb la qual es compleix amb el llegat de Manuel Castillo, professor que va exercir a València, però que hagué d’exiliar-se a Mèxic, deixant així el seu llegat a la Universitat per a contribuir al foment dels estudis sobre la pau i la cooperació entre pobles i nacions.
Amb aquests guardons, creats l’any 2009, es pretén reconéixer i difondre els resultats de més interés per a la societat espanyola sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles en el món.
A més, des de 2012, compten amb el suport i la col•laboració de la Red Española de Estudios sobre el Desarrollo (REEDES), els socis de la qual són professionals i institucions universitàries que integren la xarxa d’experts i d’investigadors més consolidada a tot l’Estat sobre aquests temes.
El lliurament dels premis de la passada edició va ser l’escenari en què va tindre lloc la presentació del documental ‘Manuel Castillo i el Patronat Sud-Nord’ (http://links.uv.es/UY34Rsd), una iniciativa impulsada per la Presidència Executiva del Patronat Sud-Nord amb el suport del Ple del Patronat per a posar en valor el llegat de la família Castillo, promotor de l’educació entre els més desfavorits i els estudis sobre la pau i solidaritat entre els pobles del món a través de la creació del Patronat Sud-Nord en la Universitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa