Diari La Veu del País Valencià
Periodista i polític, els oficis menys desitjats pels valencians
RedactaVeu / València

L’estudi també assenyala que quan el tema a tractar és el sou que haurien de percebre aquests professionals, el rànquing presenta variacions. Tenint en compte la mitjana, els entrevistats consideren que els qui haurien de tenir un salari més alt són els científics (48%), seguits dels metges (33%) i lluny d’empresaris (6%), enginyers (2%) o advocats (1%).

En general, la percepció dels valencians és que els científics perceben un salari baix. Així, huit de cada deu enquestats creuen que no és conforme al seu ofici i, d’ells, el 98 per cent considera que el seu sou hauria de ser superior a l’actual.

Ni advocat, ni periodista ni polític!

Així mateix, un factor clau per a determinar la percepció sobre una professió i les seues perspectives de futur és conèixer en quina mesura els enquestats voldrien que els seus familiars o amics l’exerciren. Tenint en compte aquest indicador, la de metge ocuparia la primera posició (42%), seguida de la d’enginyer (22%) i científic (18%). En contraposició, els advocats (5%), periodistes (2%) i polítics (1%) es posicionen com les opcions menys desitjades pels valencians.

Pel que fa a la figura concreta de l’investigador en salut, el 71 per cent creu que és “un pilar fonamental per a la societat”, enfront un 4 per cent que no li atorga rellevància a nivell econòmic. A més, l’estudi constata que existeix un gran interès per la recerca científica en el camp de la salut, segons un 99 per cent dels enquestats.

En aquesta mateixa línia, si els valencians definiren les característiques de “l’investigador” perfecte, aquesta figura hauria d’incloure, per ordre participació en grups de recerca, anys d’experiència, participació en grups de recerca i l’estada en l’estranger. En concret, són els valencians més joves els qui valoren més positivament aquesta última característica.

La directora mèdica de AstraZeneca Espanya, Mari luz Amador, ha assegurat que ací es valora el treball dels científics, però hem de conjuminar forces per seguir recolzant i impulsant el sector de la recerca a l’Estat espanyol, per a mantenir i retenir el gran talent dels professionals espanyols, particularment dels més joves”. “L’aposta per la ciència és molt important perquè és un pilar fonamental, doncs sense ella no podríem realitzar els avanços que ens permeten salvar vides”, ha ressaltat.

Comparteix

Icona de pantalla completa