Compromís i València en Comú acorden potenciar el valencià (AVL) amb el reglament de Lizondo

Es tracta de promocionar el valencià de l’AVL ‘a partir d'un reglament fet per González Lizondo, ho dic --ha puntualitzat-- per si algú ens acusa de catalanistes, d'independentistes’, diu Ribó
10 juny 2015 01:00h

RedactaVeu / València.

Les comissions negociadores de Compromís i València en Comú han aprovat aquest dimecres un programa de govern de 30 mesures per a la ciutat de València i que inclou també propostes del PSPV, malgrat que aquest dimarts va donar per paralitzades les converses en aquest sentit fins que es resolga la negociació en l'àmbit autonòmic. Entre els punts acordats, "està la promoció del valencià a partir d'un reglament fet per don Vicente González Lizondo", líder d'Unió Valenciana. Joan Ribó ha aclarit a La Veu, que és un reglament "perfectament vàlid", però amb la normativa de l'AVL.

Així ho ha destacat el candidat a l'alcaldia per Compromís, Joan Ribó, en declaracions als mitjans junt amb el representant de València en Comú, Jordi Peris, en declaracions als mitjans després de la reunió de les comissions negociadores.

L'objectiu, ha dit Ribó és "potenciar el valencià com a llengua de la ciutat utilitzant unes normes que estan des que estava Unió Valenciana i que mai s’han executat". Es tracta de promocionar la llengua "a partir d'un reglament fet per don Vicente González Lizondo, ho dic --ha puntualitzat-- per si algú ens acusa de catalanistes, d'independentistes, etc. Aquesta és la dura realitat i no hi ha cap altre element que ens puga acusar d'açò en aquest programa", ha sentenciat.

En aquest sentit, en al·lusió a les declaracions de l'alcaldessa en funcions i candidata pel PP, Rita Barberá, que els ha titllat de "pancatalanistes" i "independentistes", ha instat “perquè no somien amb el que no és realitat, nosaltres tenim molt de treball potenciant la nostra llengua amb molt d’orgull, la nostra cultura, però punt i final. La resta, són invencions d'algú que vol muntar bregues que ja no toquen, que ja van passar, que són de la història i, per tant, que ho deixen tranquil que no anirem per aquest camí".

"Sí que volem que a València es parle valencià, és fins i tot normal", ha defensat.

L'edil de Compromís ha volgut ressaltar la "gran sintonia" en temes programàtics que ha prevalgut en la reunió amb València en Comú, en la qual tots dos han aprovat una "fusió de programa síntesi dels tres partits", inclòs el PSPV, que no ha assistit a la trobada. Encara que segons Ribó, han enviat el document per correu electrònic al candidat socialista, Joan Calabuig.

Entre els punts del programa s'acorda elaborar un nou Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) que "respecte l’horta", des d'elements sostenibles, i potenciar la indústria agroalimentària; un Pla per al Cabanyal "basat en la rehabilitació, no destrucció"; exigir a Generalitat i a l'Estat inversions "imprescindibles" en la ciutat com són en el Parc Central o en la dàrsena del Consorci "amb deutes terribles que s'han d'arreglar".

Temes com el transport, l'aigua o la gestió de residus en l'horta "s'han de desenvolupar de forma mancomunada", ha agregat.

Ciutat de les bicicletes

Així mateix, s'advoca per "dotar la ciutat de mobilitat sostenible, fer la ciutat més semblant a Copenhaguen que a Los Angeles. Volem ser la ciutat de la bicicleta del Mediterrani".

Es pretén avançar en energies renovables, "no n’hi ha pràcticament en la ciutat", ha lamentat Ribó, que ha sostingut que d'aquesta manera es generaria ocupació. També es preveu treballar en el cicle integral de l'aigua i en el tema de escombraries, "en les factures apareixen taxes que ens fan pagar, que s'han d'aclarir i abaratir", ha reivindicat.

El programa aposta per les escoles infantils públiques així com per fomentar la cultura. "Volem passar d'una ciutat de contenidors de cultura a una ciutat de cultura", ha apuntat.

Ribó ha citat també un projecte de l'etapa de Rafael Blasco, com a conseller al costat de Rita Barberá que finalment va quedar "congelat" i que pretenia desenvolupar "la capitalitat de la ciutat". Ribó s'ha mostrat partidari de recuperar aquesta iniciativa perquè "pot donar recursos" i fer de "València una gran capital de l'Estat espanyol, amb competències i recursos...”

Quant a les àrees de distribució de Govern municipal ha dit estar "en fase incipient" i ha confiat que "ràpidament es puga incorporar el tercer partit", el PSPV.

Des de València en Comú, també Jordi Peris ha destacat la "sintonia" d'aquesta reunió tant en continguts del programa com del plantejament o filosofia del que pot ser el futur govern de l'Ajuntament de València i ha assegurat que estan "avançant molt fermament per a la constitució d'aquest govern".

Segons el regidor electe, aquest dimecres s'han donat "passos molt importants" de cara a la configuració d'un nou govern amb un programa conjunt que rescata mesures del programa d'ambdues parts i aportacions que va fer el PSPV en el seu moment.

Emergència social
 
Entre les mesures, ha destacat "qüestions d'emergència social" com són la lluita contra els desnonaments, garantir la manutenció infantil o els subministraments bàsics d'energia i aigua en els domicilis amb problemes.

S'incorporen també mesures per a la reactivació d'ocupació i l'economia local, rehabilitació edificis, energies renovables, comerç de proximitat i "potenciació de la qualitat d'ocupació a través d'un segell de qualitat municipal en la contractació per a garantir que les contractacions públiques amb empreses responguen a empreses que treballen amb alts estàndards de responsabilitat social empresarial".

Amb l'objectiu de fomentar la participació i la transparència, inclouen "mesures per a la revitalització de les juntes municipals de districte.

Finalment, sobre la futura estructura de nou govern, s'han plantat diferents àrees de treball "fent molta èmfasi en un govern integrat en el qual els partits treballem de manera coordinada, de manera que les diferents àrees tinguen regidories compartides per diferents partits per a potenciar coordinació i transversalitat", ha conclòs.
 
next