Diari La Veu del País Valencià
Alcadessa socialista i govern de ‘concentració’ a Gandia
Vicent Canet / Gandia

El matí de dissabte encara no estava decidit, si més no formalment, qui anava a tindre la vara d’alcaldia de Gandia. Ahir, quan Ciro Palmer, cap de llista de Ciudadanos per la ciutat ducal, va anunciar, després de l’autorització del comitè del pactes del seu partit, que hui votaria la socialista Diana Morant tot es va accelerar. Anit, amb urgència, la coalició valencianista i d’esquerres Més Gandia va convocar l’assemblea ciutadana de la candidatura al Casal Jaume I de la ciutat per decidir si feien el mateix que Ciudadanos per impedir que el popular Arturo Torró seguira sent alcalde. A les 10.15 hi havia un intens debat sobre si votar en la investidura Morant o la seua candidata, Lorena Milvaques. Els valencianistes estan escarmentats d’anteriors pactes de govern a la ciutat amb els socialistes i es nota. Al matí, just abans, les assemblees dels tres partits que formen Més Gandia (Compromís, Esquerra Unida i Esquerra Republicana) havien ratificat el suport a la socialista en la investidura.

Diana Morant amb la vara de l’Ajuntament de Gandia. Foto: Vicent Canet.

A les 11 hores, una hora abans del plenari que elegirà nou alcalde ja és públic: Més Gandia votarà Morant i aposta per negociar un programa i entrar al govern municipal. La decisió arriba a última hora com sembla ser que ha de decidir-se tot en la nova conjuntura política valenciana obligada a pactar-ho tot. És un acte de “responsabilitat” com ho qualifiquen des de la coalició de partits valencianista i d’esquerres.

Les negociacions prèvies havien estat difícils. El pacte de Gandia és, a totes llums, “antinatura” entre forces polítiques fins i tot contraposades. Ciudadanos ja ha dit públicament que vol aturar els valencianistes, i Més Gandia s’havia presentat com a alternativa al bipartidisme. En un primer moment, tots pretenien votar-se a ells mateixos. Malgrat les crides a buscar els punts en comú per traure la ciutat d’una “situació d’emergència política, econòmica, social i ètica” no deixen de ser difícils les negociacions d’un programa comú. No deixa de ser, encara que ningú l’anomeme així, un govern de “concentració” justificat en aquesta emergència: acusen l’anterior alcalde de crear xarxes clientelars, d’autoritarisme, de manca de diàleg, transparència i participació ciutadana i de dur a Gandia a nivells d’empobriment i endeutament insostenibles.

L’exalcalde Arturo Torró amb l’alcaldessa Diana Morant aquest dissabte. Foto: Vicent Canet.

Unes votacions tenses

A les dotze arriben els regidors dels quatre partits polítics representats al consistori saforenc. Palmer és el mé aplaudit. I després del jurament dels regidors i la votació secreta per escollir alcalde arriba el recompte públic dels vots seguit amb expectació pels assistents. Els prartidaris de la socialista recompten col·lectivament cada vot que s’assigna a Morant: criden ¡un!, ¡dos!, ¡tres! i així fins a dotze. El següent “Diana Morant” que se sent, el que fa tretze i dóna la majoria absoluta, provoca una explosió d’eufòria entre els seguidors del PSOE. Aplaudiments, “bravos”, “visques”, i crits d’ “¡alcadessa!” o “¡Diana!” Gandia torna a tindre alcalde socialista després del parèntesi de quatre anys que ha suposat Torró. Morant somriu. Molts gandians respiren tranquils.

Després comencen els crits de “venut”, “traïdor” o “judes” contra Ciro Palmer, el regidor de Ciudadanos, per part dels seguidors populars que intenten ser silenciats pels aplaudiments dels simpatitzants socialistes. El públic està bolcat en les xarxes socials compartint el que acaba de passar i no només els ‘milennials’ també els més vells. La gent fan fotografies, “tuitegen”, “facebooquegen” i “wasapegen” sense parar. La sort és que l’acte dura dues hores, sinó se’ls acabarien les bateries aviat.

Intervencions dels grups

El regidor de Ciutadans intervé per dir que Gandia es mereix el que un canvi en l’alcaldia per fer “un esforç per reduir el deute, crear ocupació i tindre un govern transparent i dialogant”. La cap de llista de Més Gandia aposta per recuperar la dignitat i el prestigi de Gandia i per “instal·lar el trellat”. I adverteix els socialistes que la ciutadania no els donarà més oportunitats. “No serà fàcil”, afirma i anuncia que la seua coalició estarà vigilant que el canvi de formes i de fons que hui “sembla començar a la ciutat” siga real i “no siga traït per la vella política”. El portaveu socialista, José Manuel Prieto, ha recordat Estellés: “Hi haurà dia que ja no podrem més, i eixe dia ho podrem tot. “I hui és eixe dia que ho podem tot”, ha dit emocionat i ha destacat que no poden defraudar.

Diana Morant dóna a Arturo Torró la seua acreditació de regidor municipal. Foto: Vicent Canet.

Torró ha donat l’enhorabona a Morant per recordar-li, “sense acritud”, que ha estat “la gran derrotada de les eleccions”. Se li ha ofert per anar “agafats de la mà” a negociar el deute amb el Ministeri d’Hisenda i li ha desitjat que no tinga “el calvari d’oposició i legislatura que ell ha tingut”. El popular ha centrat el seus atacs, però, en Palmer. Li ha recordat que Ciutadans discrepa amb PSOE i Més Gandia en quins són els símbols i la identitat dels valencians i en economia i que la “majoria catòlica de la ciutat” no veu amb bons ulls aquest pacte. Li ha augurat dificultats programàtiques al nou govern i li ha dit a Palmer “que no voldria estar en la seua consciència”. Finalment, ha conclòs dient que si bé se’n va sense la vara d’alcalde, “me’n vaig amb la dignitat de saber que sóc el guanyador de les eleccions”.

Ha clos el plenari la intervenció de la nova alcadessa socialista, la qual ha agraït “la generositat” de Ciutadans i Més Gandia i que “hagen posat per damunt l’interès general als legítims interessos de partit”. I ha afegit que els gandians “no ens hagueren perdonat que férem el contrari”. Morant, que els ha promès als seus socis “responsabilitat i lleialtat”, ha anunciat una auditoria per conèixer la situació econòmica real de l’Ajuntament i fer-la públic amb l’objectiu de decidir que es fa amb transparència i participació.

Ara queda, però, el més difícil per a aquest govern de “concentració” vaja endavant: arribar a un acord programàtic entre les tres forces i superar en el dia a dia les tensions que poden haver entre els tres partits. Una legislatura que es preveu difícil i complexa, que necessitarà molt de diàleg i que tindrà un PP a l’oposició que no els en passarà ni una.

L’alcaldessa socialista de Gandia Diana Morant. Foto: Vicent Canet.

Comparteix

Icona de pantalla completa