Diari La Veu del País Valencià
Una carretera de la Diputació de València amenaça el Parc Natural del Túria a Pedralba
Antoni Silva / Directa.cat

“El tram de llit i riberes del riu Túria, situat entre els municipis de Pedralba i Paterna, és un dels últims pulmons forestals que sobreviu a la zona de l’àrea metropolitana de València”. D’aquesta manera dóna publicitat la Generalitat Valenciana a la seva web enfocada al turisme, un espai natural protegit i en part, amenaçat per un projecte de construcció d’una carretera de circumval·lació al poble de Pedralba, sobre l’actual CV-377, es fa referència al Parc Natural del Túria. Per aquest motiu es van concentrar divendres passat 12 de juny al voltant de 100 veïnes a les portes de l’organisme licitador del projecte, la Diputació de València, convocades per la Plataforma en Defensa del Paisatge de Pedralba (PDP).

Sí al desviament, no pel riu

La Plataforma va ser creada fa uns mesos, després de l’anunci de la Diputació el 23 de desembre de 2014, en el qual licitava el “projecte variant sud de Pedralba en la CV-377” per un import total de 3.820.556 euros. “L’opció més barata, encara que la més perjudicial per a l’entorn”, segons ens comenta Diana Quiles, membre de la PDP i Ecologistes en Acció de La Serranía, veïna d’aquesta localitat, que veu el seu hort familiar afectat pel projecte.

La consigna de la concentració ‘Sí al desviament, no pel riu’, fa referència a aquesta alternativa triada per la Diputació i aprovada per l’ajuntament de Pedralba. Diana coincideix que “hi ha una necessitat de treure el trànsit pesat del poble, que ocasiona moltes molèsties a veïns i veïnes”, però discrepa que hagin de destruir-se les hortes limítrofes al poble, “petits minifundis, que proveeixen de productes agrícoles els seus habitants; a més de tallar la connexió directa entre el poble i el riu, una gran superfície del parc natural del Túria quedaria travessada per la nova carretera”. Quiles insisteix en el caràcter merament econòmic de la decisió presa, “és barata a curt termini, perquè el futur del poble depèn en certa mesura de la conservació del parc natural, i la seva projecció turística”. A més, la PDP especula sobre els interessos no vetllats de la Diputació i “el negoci de la gestió del fem”, ja que a la veïna localitat de Gestalgar està projectada una planta de tractament de residus, procedents de l’àrea metropolitana de València, la qual cosa comportaria un gran augment de trànsit de camions.

Una carretera projectada en “zona inundable”

Mar Medá, advocada de la PDP, assenyala la mateixa contradicció en la qual incorre l’ajuntament de Pedralba. Aquest, governat de nou per majoria absoluta del PP, rebutjava en el ple del 9 de novembre de 2006 mitjançant una moció “la variant de Pedralba, per la zona sud del nucli urbà d’aquesta localitat”, projectada també llavors per la Diputació de València. En l’acta del citat ple es pot llegir, referent a aquesta variant: “l’aparellador i enginyer municipal desaconsellen la seva execució pel traçat previst, pels problemes que el mateix presenta d’avinguda d’aigües”. D’aquesta manera ja es reflectia el risc de la carretera en ser projectada en “zona inundable”, per les possibles crescudes del riu Túria. La carretera “actuaria de muralla o dic de contenció de les aigües” afirma l’advocada, “revisant el projecte observem trams en els quals els talussos superen els tres metres” afegeix Quiles.

La PDP ha realitzat durant aquests mesos nombroses accions per fer visible l’atemptat ecològic que suposaria, segons la plataforma, dur a terme el projecte i plantegen la concentració com “un dels últims recursos” per paralitzar-ho. Confien així mateix en el canvi de govern en la Diputació valenciana.

Encara així, el procés ha anat bastant ràpid. L’execució del projecte va ser adjudicat a finals de maig a una Unió Temporal d’empreses: UTE-Llevantina Enginyeria i Construcció S.L. i Asfalts Vicálvaro. En aquests moments només quedaria notificar-ho a les persones expropiades. Encara així quedaria per resoldre, tal com apunta Mar Medá “el tema de l’estudi d’impacte ambiental”, aprovat per la Conselleria d’Infraestructures Territori i Medi Ambient i publicat en el Diari oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) el passat 24 d’abril; en el qual no s’ha tingut en compte, i segons consta en l’informe d’Acció Ecologista Agró que: “després d’estudiar la tramitació de la Declaració d’Impacte Ambiental, es comprova que la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, ha realitzat una tramitació administrativa que, aparentment, és conforme amb la legislació vigent. Però, quan es revisa detalladament la normativa mediambiental que hauria d’haver-se aplicat, es comprova que s’ha exercit inadequadament la seva competència sobre la protecció del Parc Natural del Túria i sobre la Xarxa Natura 2000. Els danys que es poden ocasionar són irreparables i irreversibles”. La Xarxa Natura 2000 és una xarxa ecològica europea d’àrees de conservació de la biodiversitat.

En el citat informe l’organització ecologista reflecteix que s’han ignorat “criteris transcendentals com les repercussions sobre el Parc Natural del Túria o sobre la Xarxa Natura 2000, els seus efectes sobre la Infraestructura Verda, l’artificialització d’un entorn rural de molt alt valor o la reducció de la qualitat de vida dels veïns de Pedralba”.

Mar Medá planteja una possible línia de treball a partir de l’informe que sol·licita la paralització del projecte, ja que l’estudi d’impacte ambiental hauria de quedar nul si es tingués en compte. El recentment electe nou alcalde Roberto Serigó Andrés va afirmar recentment que “fins ara Pedralba havia estat un ‘Poble de Pas’, però a partir d’ara entre tots serà ‘Una Passada de Poble’, no us el perdeu”.

Aquesta informació ha sigut publicada en Directa.cat (Llicència Creative Commons).

Comparteix

Icona de pantalla completa