Diari La Veu del País Valencià
Mostra de dibuixos de xiquets i xiquetes evacuats durant la Guerra Civil
RedactaVeu / València

La inauguració està prevista per a aquest dijous, 18 de juny, a les 20 hores a la sala de la Muralla del col·legi major Rector Peset de la Universitat de València (plaça Forn de Sant Nicolau, 4).

La Universitat d’Alacant ha aconseguit reunir en una sola mostra aquests dibuixos que es trobaven dipositats en diverses institucions com la Biblioteca Nacional o les Universitats de Califòrnia de Sant Diego i Columbia de Nova York. També s’han inclòs dibuixos realitzats pels xiquets i xiquetes que van ser evacuats a Rússia, cedits per a l’ocasió per l’Associació Archivo Guerra y Exilio i pel Centre Espanyol de Moscou.

L’exposició reuneix també reproduccions de fotografies i cartells de l’època pertanyents al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca i inclou una banda sonora creada especialment per a aquesta mostra pel músic italià Giovanni Alberto Croatto.

Bombardeig de Madrid, PorBou i batalla de Terol

Tres seccions conformen el recorregut expositiu. Una primera part integra els dibuixos relacionats amb tres escenaris de la guerra civil: El bombardeig de Madrid, d’on procedien molts dels xiquets, el bombardeig de Port Bou, origen dels xiquets evacuats a les colònies del sud de França, i la batalla de Terol, com una esperança per als republicans. La segona secció de la mostra inclou dibuixos relacionats amb la vida en les colònies i una última part, conté dibuixos relacionats amb l’evacuació des del seu lloc de residència a les colònies. Al costat de la Universitat d’Alacant, han coordinat la mostra un grup de professors d’Història d’instituts d’Ensenyament Secundari d’Alacant, entre els quals es troben José Antonio Fernández, Ramón Galdrán, Remedios Izquierdo, Carlos Salinas i Teresa Sanz.

També es podran veure els 15 dibuixos infantils originals que es conserven en la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa