Diari La Veu del País Valencià
Plataforma per la Llengua denuncia que el telèfon d’Hisenda no permet fer la declaració en valencià
RedactaVeu / Barcelona

La Plataforma per la Llengua constata la “poca disposició” de l’Agència Tributària espanyola per atendre en català arran de la denúncia que alguns socis de l’entitat han fet sobre la impossibilitat de modificar l’esborrany de la declaració de la renda en català per via telefònica.

“Si telefones al 901 200 345, telèfon d’atenció de l’Agència Tributària espanyola, un contestador automàtic guia per les opcions que permet la línia. Una de les primeres opcions és l’elecció de la llengua. En prémer la tecla 2, la de la llengua catalana, passa a una operadora castellanoparlant que s’excusa dient que no pot garantir la llengua que ha triat el client i que no pot seguir la telefonada en català”, explica PxLL. Podeu escoltar la comprovació del cas clicant aquest enllaç.

Aquest fet és “especialment greu”, segons la Plataforma, pel fet que suposa un “incompliment” legal de la Llei espanyola de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, segons la qual la llengua dels procediments tramitats per l’Administració General de l’Estat serà el castellà, tot i que és vàlida la llengua cooficial a cada comunitat autònoma. “Així mateix, disposa que tot aquell que ho sol·licite té el dret de rebre la informació en la llengua que ho demane”, subratlla Plataforma per la Llengua.

A més a més, l’esmentat servei telefònic d’Hisenda (901 200 345) segrega en les seues opcions idiomàtiques el català i el valencià, ”tractant-les com si foren dues llengües diferents, un fet que considerem un instrument més d’agressió lingüística per part del govern estatal, com ja va quedar palès en l’estudi que la Plataforma per la Llengua va fer sobre el català en els webs institucionals de l’Estat, El tractament de la llengua catalana en els webs de les empreses públiques i de les institucions del govern espanyol.

L’àrea d’Empresa i consum de l’entitat ha anunciat que inclourà la denúncia en el recull de queixes que anualment fa arribar a l’Administració i al Síndic de Greuges.

Un fet no puntual

Aquest fet no és puntual. En els darrers anys, l’Agència Tributària espanyola ja ha estat protagonista d’algunes situacions que han posat de manifest el greuge discriminatori al català per la impossibilitat d’emplenar la declaració amb el ‘programa Padre’ o de tramitar documentació en català per la manca de models en aquesta llengua.

Aquestes deficiències suposen, segons la Plataforma, “una nova demostració de la nul·la sensibilitat de l’Administració estatal amb el català i se suma a les nombroses queixes trameses” per l’entitat sobre la “deficient atenció dels serveis públics estatals”. De fet, segons l’informe de queixes lingüístiques que cada any elabora la Plataforma per la Llengua, l’atenció dels organismes públics, i en concret els que depenen de l’Administració estatal, són un dels principals motius de queixa dels ciutadans.

Podeu consultar Informe de queixes de la Plataforma per la Llengua 2014 i 2015.

Comparteix

Icona de pantalla completa