Diari La Veu del País Valencià
Europa assegura que el Consell ‘no ha fet cap actuació’ en els col·legis que es troben en pitjor estat
RedactaVeu / País Valencià

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) ha elaborat un informe de conclusions amb motiu d’una reclamació realitzada per l’AMPA del col·legi Emilio Lluch de Nàquera, que ha estat qualificat pel grup Compromís de ‘demolidor amb la gestió del PP’. En l’informe, el BEI constata que el programa ‘Crea escola’ està molt lluny de complir les expectatives amb què fou finançat, que la Generalitat va escometre les actuacions més senzilles a realitzar i no ha fet res amb els col·legis qualificats com a prioritat màxima per tindre instal·lacions insuficients i inadequades, i fins i tot, arriba a afirmar que la Generalitat sembla mostrar considerable falta de voluntat per a resoldre problemes.

En definitiva, per al BEI existeix un risc important de què els projectes de rehabilitació dels centres educatius no es finalitzen i assenyala directament a les retallades en educació dutes a terme pel govern valencià, com a responsable que no s’haja complit amb els objectius del programa ‘Crea escola’.

Per eixe motiu, el grup parlamentari Compromís ha registrat en les Corts Valencianes una petició de creació d’una comissió d’investigació que esclarisca on han anat a parar els fons atorgats pel Banc Europeu d’Inversions a la Generalitat Valenciana per finançar el programa ‘Crea escola’ per a la rehabilitació i construcció de centres educatius.

Compromís ha tingut coneixement de l’informe de conclusions del Banc Europeu d’Inversions, elaborat amb motiu d’una reclamació realitzada per l’AMPA del col·legi Emilio Lluch de Nàquera en què els pares i mares d’alumnes denunciaven que malgrat haver estat inclòs aquest centre des de 2008 en un programa de rehabilitació de centres educatius de la Generalitat Valenciana cofinançat pel BEI, a hores d’ara, no s’hi ha realitzat cap actuació i les instal·lacions educatives presenten un estat lamentable.

Fotografies de l’Informe Europeu

En desembre de 2008 es va fer públic pel Banc Europeu d’Inversions, el finançament del programa ‘Crea escola’, destinat a la renovació d’escoles d’educació primària, secundària i de formació professional del País Valencià, amb un total de 300 milions d’euros aprovats, sota la denominació del projecte València Centres Escolars II-2. Aquest préstec del BEI tenia com a finalitat eliminar les aules prefabricades, proporcionar instal·lacions educatives adequades per impartir programes d’estudis moderns i ampliar la seua capacitat per atendre el ràpid creixement de la població.

És obvi que l’estat d’alguns centres educatius de la nostra xarxa pública “és lamentable”, apunta Oltra. En pocs mesos s’ha desplomat el sostre de dos col·legis de primària i s’ha enfonsat el terra d’una aula d’un altre col·legi, també de primària, i va causar ferits. “Hi ha múltiples col·legis que no han estat ni construïts ni rehabilitats i el govern valencià afirma en les seues reunions amb els pares d’alumnes que no té recursos econòmics per complir amb el pla ‘Crea escola’ tot i haver rebut fons europeus per a la seua realització”, afegeix.

Per a Oltra, davant aquesta situació “creiem que és necessària una comissió d’investigació parlamentària en les Corts Valencianes que oferisca llum sobre el destí atorgat pel Consell als diners concedits pel Banc Europeu d’Inversions i els motius pels quals no s’han rehabilitat els col·legis que es consideraven prioritaris en el programa ‘Crea escola'”.

Col.legi Lluís Vives de València

Comparteix

Icona de pantalla completa