Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig normalitzarà les relacions del País Valencià amb Catalunya
RedactaVeu / ACN / València

El candidat del PSPV-PSOE a la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha remarcat aquest dijous la necessitat de normalitzar les relacions entre el País Valencià i Catalunya assenyalant que considera “absurd” que durant anys no hi haja hagut cap tipus de relació institucional.

Puig ha fet aquestes manifestacions en una entrevista al programa ‘Els Matins’ de TV3 en la qual ha defensat “una política d’aliança real en temes comuns que tenim i que hem de treballar conjuntament, des de l’autonomia de cada comunitat”. Així mateix, el líder socialista ha dit que vol establir “relacions de confiança, lleialtat i esforç comú amb Catalunya”.

Preguntat sobre si el País Valencià entrarà a l’Institut Ramon Llull, Ximo Puig ha dit que no s’ha de circumscriure “a una sola qüestió, seran moltes qüestions” i ha recordat que quan ell era alcalde de Morella (els Ports) la ciutat va entrar al consorci de promoció de la llengua i cultura catalana.

Reobrir Canal 9

Així mateix, el dirigent del PSPV ha dit que la seua intenció és reobrir Canal 9 “al més prompte possible” però que “la desfeta del PP ha estat tan gran que ara tenim l’antiga RTVV viva amb 1.200M€ de deute i la TVV sense liquidar”. Puig ha dit però que la intenció és que es reobriga i també que hi haja reciprocitat d’emissions amb TV3.

Ximo Puig en una imatge d’arxiu. Foto: La Veu del País Valencia.

Sobre les negociacions per al nou govern, Ximo Puig, ha dit que s’estan fent de manera “transversal, intentant no fer dos governs sinó un de sol” i ha assenyalat que s’està realitzat de manera “sincera” pensant en la “gran responsabilitat que tenim” perquè “no ens podem permetre cap error”. Així, ha assegurat que aquest dijous es reuneix la comissió de treball que concretarà les àrees i ha advertit que serà un “govern paritari, capaç i amb persones qualificades i amb menys visió partidista”.

En relació amb la situació financera de la Generalitat Valenciana Puig ha dit que cal una auditoria per saber “què ha passat i conèixer la realitat dels comptes”. Segons ha explicat, “primer veurem on som, així podrem plantejar solucions de futur”.

>

“La supervivència de l’autogovern valencià passa per un canvi de finançament”, ha dit Puig, que s’ha referit al nou sistema de finançament per dir que “qualsevol economista o expert sap que la situació del finançament de la Comunitat és insostenible” perquè hi ha una “infrafinançament que impedeix donar cobertura als serveis bàsics i fonamentals” . A més, ha advertit que ací “s’ha unit el mal finançament amb una pitjor cobertura el que ha provocat un còctel letal” per al País Valencià. Per això, ha assenyalat que cal “donar resposta” a aquesta situació” i ha lamentat que ara Montoro diga que “no pot canviar el model en aquesta legislatura, tot i que es va comprometre a modificar-ho després de les eleccions”.

Per al dirigent socialista “la supervivència de l’autogovern dels valencians és tenir un finançament adequat perquè ara estem endollats provisionalment al FLA”. Per això, ha insistit que el debat “no pot ser entre les autonomies, no s’han de centrar en parlar d’un tros del pastís sinó de tot el pastís”.

Comparteix

Icona de pantalla completa