Diari La Veu del País Valencià
El català motiva el TSJ d’Aragó a retirar la custòdia d’una menor
RedactaVeu / Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia d’Aragó ha revocat una sentència que donava la custòdia a una mare resident a Barcelona per diversos motius, entre els quals hi ha el fet que el català siga la llengua de Catalunya: “Lo más conveniente al interés del niño es no sacarle de su entorno, máxime cuando con ello no sólo se restringe la relación con su padre y familia paterna sino que se introducen modificaciones en sus hábitos de escolarización, costumbres, incluso con un idioma diferente”, ja que el pare viu a Terol (text complet de la sentència).

TSJA. Foto: PXLL.

La Plataforma per la Llengua considera “inadmissible” que una sentència anomene dues vegades l’idioma com a motivació perquè el xiquet torne al seu poble d’origen i denuncia que “això mostra un clar biaix ideològic, perquè assenyala el coneixement de diverses llengües en la infància com un perjudici per al desenvolupament personal”.

L’entitat “lamenta” que “aquest biaix ideològic” està afectant sentències que haurien d’obeir purament a qüestions de benestar de les parts, especialment en el cas de menors, i que es perjudique en especial les persones que troben una oportunitat a Catalunya. “En cap cas aprendre una llengua és un perjudici, sinó que ajuda plenament a la integració a la societat on viu”, recorda PXLL.

L’ONG del català aprofita per a recordar que “aquest no és un cas aïllat”. En aquest sentit, l’entitat ja va denunciar alguns casos en aquest sentit en l’informe de 40 discriminacions lingüístiques “En español o nada” . Així, l’any 2012, una jutgessa de Cantàbria va prendre la custòdia a un pare amb l’argument que parlava en català a la filla per separar-la de la mare.

L’any passat també es va produir un altre cas on una altra jutgessa, en aquest cas de Tenerife, retirava la custòdia a una mare que s’havia traslladat a viure a Ripollet. La jutgessa va entendre que aprendre en català podia estar suposant a la nena una dificultat en la seua evolució.

Comparteix

Icona de pantalla completa