El TSJ valencià obliga Educació a garantir a les famílies l’ensenyament en valencià

L'Alt Tribunal anul·la la reconversió a castellà d'una unitat educativa en valencià al CEIP Pare Català. La sentència obliga a aprovar el projecte lingüístic del centre, amb tres línies d'ensenyament en valencià
19 juny 2015 01:00h
Pare Català.
RedactaVeu / València

A poques setmanes que s’acomplisca un any de la dimissió del secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell, el Tribunal Superior de Justícia valencià ha emès sentència sobre una de les seues accions més polèmiques respecte a l’atac a l’ensenyament en valencià al nostre sistema educatiu: el cas CEIP Pare Català de València, segons informa Escola Valenciana.

Així, la secció 5a de la sala del contenciós-administratiu del TSJ valencià ha fallat anular l’ordre del 24 de febrer de 2014 per la qual Rafael Carbonell, el número dos de la Conselleria d’Educació en aquella època, instava a reconvertir una línia en valencià a línia en castellà en Infantil de 3 anys al CEIP Pare Català de València, a meitat de curs i en contra de la voluntat de 70 famílies per atendre la petició d’un pare que volia ensenyament en castellà per al seu fill, malgrat haver-lo matriculat en valencià.
 
“Aquesta sentència és una prova més que resumeix la gestió política en matèria educativa de María José Català en aquests termes:  irresponsabilitat i actuacions radicalment oposades a criteris educatius i pedagògics al servei del bé comú de la nostra societat”, ha declarat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

L’Article 6.2 de l’Estatut

Així mateix, el tribunal ha detectat actuacions administratives errònies de la Direcció General d’Innovació, Ordenació i Política Lingüística per les quals l’obliga de nou a revisar el Projecte lingüístic de centre presentat pel CEIP Pare Català i assenyala que, en l’aprovació o denegació d’aquest PLC, ha d’acomplir el punt 2 de l’article 6é de l’Estatut d’autonomia: “L'idioma valencià és l'oficial a la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l'idioma oficial de l'Estat. Tots tenen dret a conéixer-los i a usar-los i a rebre l'ensenyament del, i en, idioma valencià.”
 
Una sentència que crea precedent
 
Des del servei jurídic d’Escola Valenciana s’insta l’Administració educativa en funcions “que deixe aquest tràmit a la nova Conselleria d’Educació” i s’apunta que “aquesta sentència crea precedent, ja que el TSJ torna a insistir que s’ha de garantir l’ensenyament en valencià a totes les famílies que opten per aquesta opció i per tant el que ara caldria fer és tindre molt en compte que la planificació educativa de tots centres educatius del País Valencià garantisca el fet d’usar i rebre l’ensenyament en i del valencià”.
 
 Andreu Romero: “la sentència reforça que els nostres fills estudien en valencià”
 
Andreu Romero, representant de l’AMPA del CEIP Pare Català, ha manifestat: “El TSJ ens ha donat la raó i aquesta sentència reforça que els nostres fills i filles estudien en valencià. S’ha reconegut que tenim el dret a l’ensenyament en valencià com a eina d’integració i com a model educatiu i la nova Administració educativa haurà de prendre les mesures pertinents per a tancar definitivament aquest episodi”.
 
Deures per a la nova Conselleria d’Educació
 
Escola Valenciana ha avançat que “tan bon punt estiga establerta la nova Administració educativa”, sol·licitarà una reunió amb els responsables “on es puguen posar sobre la taula casos d’emergència educativa amb una solució molt senzilla, ja que han estat lluites de famílies per garantir la millor educació possible als fills i filles”. Els grans paradigmes, segons l’entitat, són el cas CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs, les escoles del centre de Castelló, les escoles d’Ontinyent i el CEIP Pare Català de València.
 
“Últimament hem insistit molt en la nostra voluntat ferma de desjudicialitzar l’àmbit educatiu, una mesura a la qual la nostra entitat es va veure abocada per a defensar el dret bàsic de les famílies a escollir programa i garantir-los eines jurídiques. Qui ha comandat la Conselleria d’Educació durant els últims anys no entenia l’idioma del diàleg,  ara corren nous temps i cal construir l’escola que volem amb el màxim consens”, ha explicat Vicent Moreno.
 

Pares d'alumnes del centre Pare Català de València es manifesten a les portes de la Conselleria d'Educació a causa del canvi de programa del centre escolar per la denúncia de quatre famílies que volen ensenyament en castellà.Foto: José Soler (ACN).
 
 


Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next