Diari La Veu del País Valencià
El cabaret teatral d’Escena Erasmus visitarà sis municipis valencians
RedactaVeu / València
Aquest any l’espectacle visitarà sis localitats: Gàtova (27 de juny), Les Alcubles (28 de juny), L’Eliana (1 de juliol), Ontinyent (2 de juliol), Cullera (3 de juliol) i Montesa (5 de juliol). Al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València es representarà el 4 de juliol, a les 22:30 hores, dins del festival Serenates 2015. Tots els detalls del projecte i de la gira d’enguany s’han presentat en una roda de premsa celebrada a La Nau aquest dilluns que ha comptat amb les intervencions del vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño; Roberto García (Fundació SGAE); i de dos dels directors d’Escena Erasmus, Josep Valero i Daniel Tormo.
En aquesta ocasió els estudiants-actors, que han interpretat la primera escena durant la roda de premsa, pugen a l’escenari per a representar ‘Europa, Cabaret del Desencant’, un crit esperançat i extraordinari d’uns joves convençuts que és possible forjar un futur millor, tot i que l’Europa que habiten ara siga tot un desencant. Un total de nou actrius i dos actors, en la seua majoria estudiants Erasmus de la Universitat de València, conten les misèries dels seus països en un espectacle amb molts contrastos perquè, tot i que el format és un alegre cabaret berlinés, deixa a l’aire la part més amarga de la realitat europea: l’austeritat, la crisi, la immigració, la desigualtat, la injustícia…
Durant la roda de premsa el vicerector de Cultura ha subratllat la importància d’aquest projecte en una universitat, com la Universitat de València, que és la segona europea en recepció d’estudiants.
D’altra banda, els directors d’Escena Erasmus han destacat la implicació dels estudiants Erasmus en la vida dels pobles que visiten i com aquest intercanvi enriqueix tant la població com als propis estudiants, mentre que Roberto García des de la SGAE ha apuntat una altra hibridació que fa possible aquest projecte: la relació dels estudiants Erasmus amb l’escena teatral valenciana. I és que una de les grans novetats d’aquest any és que l’espectacle parteix de peces escrites per a l’ocasió per nou dramaturgs valencians: Maribel Bayona, Xavier Puchades, Guada Sáez, Patricia Pardo, Eugenia Sancho, Pasqual Alapont, Javier Sahuquillo, Josep Lluís Sirera i Daniel Tormo.
Des que el projecte Escena Erasmus nasqué el 2009 a la Universitat de València, altres universitats europees han posat en marxa grups similars per a fomentar la identitat europea a través del teatre. És el cas de Càller (Itàlia), Pàdua (Itàlia), Marburg (Alemanya) i Ankara (Turquia). Per poder formar part d’Escena Erasmus de la Universitat de València es realitza un càsting cada any del qual se seleccionen finalment una desena d’estudiants d’entre 300 sol·licituds. El repartiment d’actors canvia d’un a altre perquè el grup està conformat per estudiants Eramus de la Universitat de València que tornen als seus països en acabar el curs.
Que els muntatges d’aquest grup siguen coneguts per la ciutadania és altra de les claus d’aquest projecte teatral europeu. Des del 2010 més de 20.000 persones han vist els espectacles en les diferents gires en les que han participat al llarg de tota la geografia.

Comparteix

Icona de pantalla completa