Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció investiga la gestió de Consuelo Ciscar en l’IVAM
Europa Pres / València

El ministeri públic ha obert les diligències aquest mateix dilluns, dia 22, després que la passada setmana li arribara per dues vies –l’IVAM mateix i UGT– l’informe ‘Procediments de Gestió Economicofinancera de l’actuacions realitzades per l’IVAM’, realitzat per la Intervenció General, dependent de la Generalitat, que, entre altres coses, alertava de compres d’obres d’art per més d’un 1.500% més del valor de mercat.

Després de rebre aquesta documentació, Fiscalia ha decidit investigar les suposades irregularitats que s’han detectat en relació amb el pagament d’obres d’art, de comissaris, o despeses de viatge, allotjament i menjars.

En concret, en un dels apartats de l’informe de la Intervenció es qüestiona l’adquisició d’obres d’art per part de l’IVAM i s’indica que de cinc obres seleccionades en el període 2009-2013 existeixen diferències entre el preu de mercat i l’import pagat per la institució d’entre el 45,20 i el 1.520 per cent.

El total d’aquest conjunt d’obres va suposar un desemborsament de 205.120 euros enfront de la valoració externa fixada en 97.500, la qual cosa es tradueix en una diferència del 110 per cent. Així mateix, les propostes de compra i el seu preu partien, segons el mateix informe, de la directora general, casada amb l’exconseller i exportaveu del PP en les Corts, Rafael Blasco, pres en Picassent després de la condemna del Tribunal Suprem a més de sis anys per corrupció.

Respecte a les exposicions, l’auditoria –remesa al fiscal– posa en relleu que l’institut no disposava d’una norma escrita per a organitzar-les i l’elecció dels comissaris i la seua remuneració es realitzava “de forma discrecional per la directora gerent (…) sense realitzar anàlisi prèvia per a determinar la correcta estimació dels seus honoraris”.

Al·legacions i Ciscar

Després d’aquest informe, l’actual direcció de l’VAM, que encapçala José Miguel G. Cortés, va remetre al·legacions en les quals recordava que aquest equip va prendre possessió del seu càrrec el 23 de setembre de 2014 i va adoptar com a primera mesura la destitució dels quatre sotsdirectors de l’institut per no merèixer la confiança tan necessària per a l’exercici de les seues responsabilitats.

Ciscar va accedir a la direcció de l’IVAM en 2004 en substitució de Kosme de Barañano i amb anterioritat a la seua arribada al museu d’art modern havia exercit importants càrrecs polítics en l’administració del PP, com els de secretària autonòmica i directora general de Cultura.

Comparteix

Icona de pantalla completa