Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig prendrà possessió com a president de la Generalitat aquest diumenge
RedactaVeu / EP / València

El candidat del PSPV a la Presidència de la Generalitat, Ximo Puig, prendrà possessió com a cap del Consell diumenge que ve en un acte en les Corts Valencianes.

Compromís ha convocat per a aquest dimarts un referèndum virtual del seu Consell General sobre el vot en el debat d’investidura i el dissabte es reuniran a les 12.00 hores en persona per a decidir el suport al pacte de govern i previsiblement ratificar els noms de les persones que ocuparan les quatre conselleries que li corresponen en el repartiment del govern: Vicepresidència, Portaveu, Política Inclusiva i Igualtat; Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural; Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Ocupació; i Transparència, Responsabilitat Social, Participació Ciutadana i Cooperació.

Debat d’Investidura, aquest dijous

Prèviament a l’acte de presa de possessió, el dijous, a partir de les 10.00 hores, tindrà lloc en les Corts Valencianes el debat d’investidura de Ximo Puig, que s’allargarà tot el dia, ja que està previst que la votació siga al voltant de les 19.30-20.00 hores.

En aquesta sessió intervindrà primer l’únic candidat proposat a la Mesa de les Corts, és a dir, Ximo Puig, sense límit de temps i després serà el torn dels portaveus dels grups que, de major a menor representació, disposaran de mitja hora per al seu discurs, segons han explicat en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus en la qual s’ha ordenat aquesta sessió plenària.

Montiel i el vot “condicionat” de Podem

El portaveu de Podem en les Corts, Antonio Montiel, ha explicat que el sentit del vot de la seua formació en el debat del ple d’investidura estarà “condicionat” per l’assumpció d’unes mesures concretes emmarcades en l”Acord del Botànic’ per part de Puig durant el seu discurs en la sessió d’investidura. Per la seua banda, la síndica de Ciudadanos, Carolina Punset, ha dit que “en cap cas” “exclourà el vot en contra” i, de fet, ho estan considerant.

Montiel ha explicat que el vot “dependrà d’una sèrie de condicions que expressarem al PSPV” perquè “volem que s’entenga que, siga quin siga el sentit del vot, l’important no és el vot, sinó que està condicionat a l’acompliment de l’Acord del Botànic’”, ha precisat Montiel.

En aquest sentit, ha ressaltat que, encara que no impediran la formació d’un nou govern, el sentit del vot “no serà un xec en blanc”. Així mateix, ha apuntat que la seua formació seran “els carters de la gent” perquè “faran arribar totes les cartes de la gent al Consell a través de les Corts”.

Així, ha explicat que algunes de les mesures que inclou aquest document estan relacionades amb que el nou govern no treballe amb entitats financeres que no donen alternativa d’habitatge en expedients de desnonaments, temes relacionats amb la pobresa infantil, reducció d’assessors i alts càrrecs, qüestions relacionades amb la regeneració democràtica o “l’escó 100” en les Corts, perquè els ciutadans tinguen “accés real” al Parlament.

Per la seua banda, el portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha destacat que porten temps treballant amb Podem i “sabem el que volen”, per això confia que les peticions que li facen “no seran cap impediment” per a la investidura de Puig.

PP votarà en contra i C’s s’ho està pensant

El grup parlamentari del PP, segons ha comentat la seua síndica adjunta Maria José Català, ha demanat a la Junta de Portaveus que quantifique la despesa que suposa per a les Corts la celebració de la presa de possessió de Puig el diumenge, ja que caldrà pagar hores extra als empleats de la Cambra.

Punset ha explicat que durant el debat d’investidura romandran “escoltant” per a comprovar si Puig realitza “propostes realistes” i serà llavors quan decidisquen el sentit del vot de la seua formació. “En cap cas -ha apuntat- exclourem el vot en contra i l’estem considerant”, ha advertit. Punset, a més, ha criticat que en l”Acord del Botànic’, “les propostes han brillat per la seua absència”, especialment, ha dit, en matèria d’ocupació.

Per part dels ‘populars’, María José Català ha assegurat que “tot el PP votarà en contra” la investidura de Puig. Així ho ha subratllat la diputada a preguntes dels mitjans sobre aquest assumpte, amb motiu de la correcció que la setmana passada va fer la secretària general del PPCV, Isabel Bonig, a les declaracions del president del PPCV i síndic en el grup parlamentari, Alberto Fabra, qui va dir que s’abstindrien en aquesta votació.

Comparteix

Icona de pantalla completa