Diari La Veu del País Valencià
Una col·lecció per donar a conèixer millor als xiquets el PV en el qual viuen
RedactaVeu / València

Boro anirà recorrent les comarques de tots els territoris dels Països Catalans, farà excursions als llocs emblemàtics –el Penyagolosa, el Montgó, Montserrat, el cap de Creus etc.- promourà els seus escriptors, així com també els principals referents de la nostra història literària. I, també ens parlarà de la història de les nostres comarques.

Un altre aspecte que fa particular aquest projecte és el fet que el Boro anirà visitant els pobles i fent activitats amb el seu jovent.

Boro és un personatge nascut ara fa 15 anys que, mitjançant el còmic, pretén familiaritzar els/les xiquets/es en la lectura. En aquesta col·lecció s’hi afegeixen còmics, jocs sobre vocabulari, activitats múltiples amb què el jovent gaudirà i alhora anirà arrelant-se i valorant el seu territori.

El primer volum

L’editorial Tres i Quatre acaba de publicar el primer volum d’aquesta col·lecció on el Boro explica com fer cal·ligrames, la importància de Joan Brossa o bé proposa un encreuat amb tots els pobles de la comarca de la Ribera. En aquest primer número també trobareu l’experiència que han viscut els xiquets i xiquetes de Polinyà de Xúquer quan li van mostrar al Boro el seu emblemàtic ‘Poaor’.

En aquest enllaç trobareu el projecte sencer de la col·lecció.

La col·lecció contempla comarques -del Sud, Centrals, de l’Interior del Túria Xúquer, i del Nord-, i principals fets històrics -1238 Conquesta de València per Jaume I; 1304 Sentència arbitral de Torrelles (Oriola, Alacant i les terres del sud, que havien pertangut a Castella però de repoblació catalana, són incorporades definitivament al País Valencià); 1412 Compromís de Casp (la dinastia castellana dels Trastàmara arriba al tron de la Corona d’Aragó); 1520 Revolta de les Germanies (alçament popular dels menestrals contra l’oligarquia urbana i dels llauradors contra els senyors); 1609 Expulsió dels moriscos (oficialment cristianitzats, però encara fidels a la llengua àrab i a la religió islàmica, constituïen un terç de la població valenciana en el moment de l’expulsió decretada per Felip III).1707 Batalla d’Almansa (la desfeta austriacista comportà el triomf borbònic i l’abolició dels Furs i de les institucions pròpies del regne de València amb els Decrets de Nova Planta); 1873 Proclamació del Cantó de València (revolta d’arrel popular en favor d’una República federal-; 1878 Fundació de Lo Rat Penat (Renaixença cultural:retrobament dels lligams històrics i lingüístics amb Catalunya i les illes Balears); 1907 Assemblea Regionalista Valenciana (inici del valencianisme polític); 1931 Proclamació de la República (i començament de la reivindicació de l’Estatut per al País Valencià); 1939 Inici de la dictadura franquista; 1982 Estatut d’Autonomia (el País Valencià es constitueix en comunitat autònoma i inicia la recuperació del seu autogovern).

A més, també incorpora els Parcs naturals, el Patrimoni de la humanitat -El Misteri d’Elx (Baix Vinalopó); El Tribunal de les Aigües (València); Les festes de la mare de Déu de la Salut d’Algemesí (La Ribera Alta); El Palmeral d’Elx (Baix Vinalopó); la llotja de la Seda de València i també El Cabanyal-; els més destacats Autors del País Valencià com ara Enric Valor (Castalla. L’Alcoià); Joanot Martorell (Gandia. La Safor); Ausiàs March (Gandia. La Safor); Mercè Rodoreda; Manuel de Pedrolo; Miquel Martí i Pol; Montserrat Roig; Vicent Andrés Estellés (l’Horta Nord); Salvador Espriu; Joan Fuster (La Ribera baixa); Josep Pla; Sor Isabel de Villena (València); i Víctor Català.

Comparteix

Icona de pantalla completa