Diari La Veu del País Valencià
Investidura Ximo Puig: ‘Estem exhausts d’ofrenar noves glòries a Espanya’
RedactaVeu / ACN / València

Puig ha fet aquestes manifestacions en el punt en el qual ha exposat el seu programa en matèria de finançament. En aquest punt, el candidat socialista ha proposat a la cambra un pacte per la viabilitat de la Generalitat Valenciana, un acord d’unitat extensible a la societat civil per exigir al govern espanyol “un canvi just en el model de finançament, un finançament transitori extraordinari mentre es modifica i la negociació del pagament del deute històric”.

“Avorrisc el victimisme, però més, la injustícia”, ha afegit assenyalant que “som nosaltres els que hem de guanyar-nos un paper protagonista, ningú ens posarà una catifa”.

Ximo Puig ha dit que el 1995 el deute públic valencià era del 6,5% del PIB, i que en l’actualitat “després de 20 anys de governs del PP”, el País Valencià té un deute del 37,5% del PIB, 37.615 MEUR, “sis vegades més que el deute que van rebre”. “La Comunitat valenciana és la més endeutada d’Espanya. En 1995 cada valencià tenia un deute autonòmic de 1.626 euros, hui cada valencià deu 7.522 euros”, ha lamentat.

Puig ha dit que el deute no ha servit per millorar els serveis públics sinó que “una part del deute és fruit d’apostes fallides i de prioritats errònies”. En aquest sentit, ha proposat que la Sindicatura de Comptes realitze una auditoria integral de la Generalitat Valenciana.

“I si una part del deute prové de la mala gestió, l’altra, sense dubte, prové del dèficit de finançament estatal”, ha continuat, i ha assenyalat que el País Valencià “mai ha rebut de l’Estat els recursos que hauria d’haver obtingut per a oferir als valencians i les valencianes un nivell de prestacions públiques equivalent al que gaudeixen els qui resideixen en altres territoris”.

“Només entre 2002 i 2014, el dèficit de finançament acumulat supera els 13.000 MEUR, als quals podrien afegir-se més de 3.000 més en interessos que podríem haver-nos estalviat si els ingressos addicionals s’hagueren dedicat a evitar l’emissió de deute”, ha dit.

El líder socialista Ximo Puig, saluda Mónica Oltra i el secretari general de Podem, Antonio Montiel, abans de l’inici de la sessió d’investidura a les Corts.Foto: ACN.

Puig demana la confiança de la cambra per presidir “un govern que no serà un govern de partits”

En altre ordre d’assumptes, el candidat socialista ha demanat la confiança dels diputats de les Corts Valencianes per governar “pensant en els més humils” i per presidir un executiu “un govern que tindrà el suport de diversos partits, però que no serà un govern de partits”.

Puig ha afegit que no permetrà ciutadans exclosos, ni famílies sense mínims per a la subsistència. Al llarg de la seua intervenció durant la sessió d’investidura ha exposat els eixos del seu programa basat en el rescat ciutadà, la regeneració democràtica, la lluita contra la corrupció, nou model productiu i reivindicació d’un millor finançament.

Comparteix

Icona de pantalla completa