Diari La Veu del País Valencià
Mònica Oltra: ‘La paraula i el diàleg seran els protagonistes d’aquestes Corts’
RedactaVeu / EP / València

Oltra, durant la seua intervenció en el debat d’investidura de les Corts Valencianes, ha destacat aquest dijous que els 55 diputats que formen “un espai de progrés, plural i multipolar” -en referència al PSPV, Podem i la seua coalició- tenen damunt de la taula “el què”, que és el que contempla l’Acord del Botànic, un nom que considera “més estimulant que el del Pacte del Pollastre”, en al·lusió al que es va rubricar en 1995 entre Unió Valenciana i el PP que va permetre governar als ‘populars’.

Mònica Oltra, durant la seua intervenció en el debat d’investidura de les Corts Valencianes, ha subratllat que “el poble valencià ha demanat un gran canvi i obrir un temps de progrés” i, per açò, “s’ha conformat una majoria parlamentària sòlida”.

Sobre aquest tema, ha subratllat que “el deure, la responsabilitat i el nostre compromís amb un canvi transformador ens ha portat a salvar les nostres legítimes diferències i posar-nos d’acord”. Oltra ha subratllat que “la paraula i el diàleg seran els protagonistes d’aquestes Corts”. “No és cap espectacle, es diu democràcia”, ha ressaltat.

La dirigent de Compromís ha dit que tenen “la responsabilitat de representar de forma digna i honesta” els ciutadans, i ha anunciat que es passarà d’una manera de governar “despòtica i deshumanitzada” a un govern “obert i amable, on el poder siga modern, horitzontal, feminitzat i fecund, que escolte, respecte i mire als ulls i no de dalt a baix”.

“Que els ciutadans no siguen simples espectadors”

També aposta per “substituir l’opacitat per la transparència”, amb un pla de xoc contra la corrupció, i “el despotisme per la participació ciutadana”, amb mesures perquè “mai torne a passar el que ha passat”. A més, ha advocat per “aconseguir més política i menys partidisme” i per fer que els ciutadans no siguen “mers espectadors”.

La síndica de la coalició, qui ha assegurat que el nou Govern “protector i amable” obrirà les portes de la cambra autonòmica, s’ha referit als cinc eixos “imprescindibles” de l’Acord del Botànic que, segons ha dit,””plasma la part substancial del programa de Compromís”. Al seu judici, es tracta d’un “full de ruta” que és “bo” per als pròxims quatre anys.

Oltra creu que caldrà “un enorme esforç” per dur a terme el nou programa de govern davant la situació “d’extrema gravetat” de la Generalitat i perquè existeixen “forces oposades al canvi i ministres hostils al nou govern valencià”. No obstant açò, a aquests últims ha advertit que “les coses han canviat i a nosaltres no ens faranbaixar la cara”.

De la mateixa manera, considera que “els qui han fet l’agost amb aquesta crisi faran el possible perquè no funcione el canvi polític que ara iniciem”, i en aquest sentit, ha assenyalat que hauran de “plantar-se en més d’una ocasió”, per exemple, “per a aconseguir un finançament just, davant qualsevol govern que isca de les urnes en les eleccions generals, que esperem que siguen també unes eleccions de canvi”.

Oltra també ha detallat altres mesures de l’acord de govern i ha ressaltat que “les polítiques inclusives per a la igualtat seran la prioritat del nou Govern”. Ha assegurat que es garantirà “sanitat universal, sense exclusions, on cap persona malalta que té tractament per a guarir-se es quede sense tenir accés”.

Dos moments de la intervenció de Mònica Oltra. Fotos: EP.

Acabar amb els barracons

En matèria educativa, ha apostat per una xarxa pública, per acabar amb els barracons i per “dignificar” la labor de professors i mestres. Així mateix, ha assegurat que impulsaran un nou model productiu basat en “la transformació ecològica de l’economia, el benestar, la cultura i la R+D+i”. De la mateixa manera, ha indicat que s’han d’aconseguir “salaris dignes i redistribució de la riquesa”.

La dirigent de Compromís ha advocat per crear una “aliança indestructible” entre el Consell i els ajuntaments i per obrir Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), “de qualitat i en valencià”. Per totes aquestes raons, ha assegurat que el seu grup dóna un sí a Fabra en la votació d’investidura, encara que no li dóna “un xec en blanc”.

Oltra ha detallat altres raons del “sí” de Compromís a Puig i a entrar en el Govern. “És un sí per a acabar amb la corrupció i els corruptes i que els culpables paguen el que toca”, i també “és un sí per a polítiques més enllà de les nostres fronteres”, ha assenyalat.

“Vam haver de viure la vergonya que els diners de la solidaritat internacional es va desviar cap a les butxaques de persones sense escrúpols i sense vergonya”, ha manifestat Oltra, qui ha afegit “un ja està a la presó”, en referència a l’exconseller Rafael Blasco. Per açò, ha volgut “retre homenatge a les dones valencianes d’aquestes Corts que ho han fet possible i a les ONGD que treballen dia a dia per posar la solidaritat i la cooperació on es mereix”.

Per la seua banda, Ximo Puig, que ha contestat a Oltra des del seu escó, li ha donat les gràcies pel suport del seu grup a la investidura. “És especialment emocionant que aquest primer govern plural estiga format per grups com els nostres”, ha manifestat el socialista, qui s’ha mostrat convençut que “serà un gran èxit per al país”.

Comparteix

Icona de pantalla completa