Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu crida a la mobilització pel dret a abastir-se amb aigua de qualitat del riu
RedactaVeu / Sueca

Un dels temes que han centrat el debat en la 7a Assemblea de Xúquer Viu ha sigut la contaminació per agroquímics dels aqüífers de la Plana Sud i Serra de les Agulles. Aquest fet ha derivat en la prohibició d’utilitzar l’aigua potable per a beure o cuinar en diversos pobles de la Ribera que s’abasteixen a través d’aigües subterrànies d’eixes masses d’aigua. Per eixe motiu crida la societat a mobilitzar-se pel dret a abastir-se amb aigua de qualitat d’aquest riu.

Xúquer Viu considera que aquesta és “una contaminació anunciada” i, en bona mesura, “derivada d’anys d’incompliment per part de la Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de la Directiva de Nitrats, la Directiva Marc de l’Aigua, la Llei d’Aigües i el propi Estatut d’Autonomia, així com del Reglament que regula la qualitat de l’aigua per a consum humà”.

La contaminació per herbicides, recentment detectada en l’aigua potable a Alzira, Corbera o Carlet, els episodis passats a Carcaixent o Llaurí, així com les altes concentracions de nitrats en l’aigua potable detectades des de fa dècades en moltes poblacions de la Ribera, posen de manifest “la inseguretat sanitària a què està sotmesa la població de la Ribera davant un servei públic essencial i dret humà com és el subministrament d’aigua per a consum humà”.

Aquesta situació, lluny de ser inevitable, és conseqüència per una part, “de l’ús intensiu de fitosanitaris i fertilitzants químics que contaminen el sòl i l’aigua que ha caracteritzat l’agricultura intensiva practicada a la comarca durant dècades i, per altra part, de la ineficàcia dels responsables de les administracions competents per prendre mesures efectives que garantisquen la qualitat de l’aigua de beure a la població i que solucionen el problema de la contaminació continuada de les aigües subterrànies a la comarca”.

Serra de les Agulles, a Alzira

Xúquer Viu considera que la prioritat a curt termini és finalitzar les conduccions d’aigua per poder subministrar el més prompte possible aigua de qualitat del Xúquer a les poblacions de la Ribera. Igualment s’ha de posar en marxa un Pla de Recuperació dels aqüífers afectats que contemple de manera immediata la implantació d’unes bones pràctiques agrícoles que eliminen l’ús d’agroquímics en la producció d’aliments, per frenar el deteriorament de les aigües subterrànies i eliminar les fonts de contaminació difusa. En un futur, si es donara la recuperació de l’aqüífer, podria ser perfectament possible tornar a la seua utilització.

Finalment, Xúquer Viu, en atenció al caràcter prioritari de l’abastiment a la població, considera que la Ribera té dret a una concessió administrativa de les aigües del Xúquer per garantir-ne la seguretat de l’abastiment. En aquest sentit el nou Pla de Conca ha de recollir aquest dret de les poblacions travessades pel Xúquer.

Comparteix

Icona de pantalla completa