Diari La Veu del País Valencià
Espanya obvia la declaració sobre la discriminació lingüística

RedactaVeu / Ginebra.

Ferran Suay, membre de la Junta Directiva d’ACPV i vicepresident d’ELEN va intervindre dijous passat, durant l’examen periòdic dels drets humans a què se sotmetia Espanya. Basant-se en l’informe presentat el passat gener, el comunicat que s’ha llegit davant l’ambaixadora espanyola insistia en el caràcter sistemàtic i institucionalitzat de la discriminació que practica l’estat espanyol contra els parlants de llengües distintes del castellà, tant si tenen caràcter oficial (català, basc, gallec) com si no (asturià, aragonés).

En el torn de resposta, l’ambaixadora no va fer cap esment als drets lingüístics, demostrant així que la sensibilitat del govern espanyol respecte a aquest assumpte és simplement inexistent. Més clarificador encara resultà el comentari d’un alt funcionari de la delegació espanyola, que es va referir a ELEN (Equality Language European Network) com “los de las lenguas raras”, en una conversa amb activistes pels drets humans, que han quedat bocabadades davant l’estirabot. Si els representants internacionals d’Espanya l’ONU pensen i s’expressen d’aquesta manera, quina mena de respecte podem esperar per la seua part?

Posteriorment, a la sala IX va tenir lloc una sessió pública en què els representants de Plataforma per la Llengua, ACPV, A Mesa pola Normalizacion Lingüística i Iniciativa pol Asturianu van explicar amb més detall la situació dels seus territoris, i van coincidir en qualificar de supremacisme o de racisme lingüístic, l’actitud de les autoritats i institucions espanyoles.

Comparteix

Icona de pantalla completa