SBALZ Alzira 2015: més risc, més joves, més gresca, més propostes, més festival

El curs i festival de metalls començarà el proper dia 30 amb classes, concerts, exposicions i la 2a edició del concurs de composició
26 juny 2015 01:00h
Sixto Ferrero / Alzira

Arribar a catorze edicions d’SBALZ és entrar en eixe període de temps en què la consolidació i la sinergia et poden fer caure en la monotonia. Tractant-se de festivals que, seguint la nova concepció, aglutinen classes de perfeccionament i concerts nocturns, el tarannà de l’èxit pot fer que en un moment donat, tal vegada de manera inconscient, s’afluixe. És a dir, que s’acostumen, públic i alumnes. S’habituen a que es celebre l’SBALZ.

Catorze edicions demostren, com afirmen els organitzadors, que “el projecte pedagògic està consolidat” i que la seua no celebració, degut al recorregut —aquella sinergia— suposaria un error. Però, davant tanta oferta, la proliferació de festivals, cursos, mostres i cicles, cal —seguint el recurs fàcil—: renovar-se o morir. I això, els Spanish Brass i els organitzadors ho saben i ho tenen en compte. Probablement, estem davant l’edició més arriscada, la més competent, la més jove, la més engrescadora... al remat més festival i sense dubte més recursos de formació musical. Però, si aquesta edició se’n reïx,  la qual cosa esperem i desitgem, aquesta catorzena edició serà un nou punt d’inflexió. Un punt rocós des d’on col·locar el peu fermament i catapultar aquest festival cap a la vintena edició amb contundència, consolidació i necessitat, per mèrits propis. Compte! catorze anys d’SBALZ és més de mitja vida d’existència dels Spanish Brass i això els col·loca en el punt de mira. Se n’espera, s’exigeix qualitat, però, si algun festival amb aquestes característiques pot arriscar en la programació, és sens dubte l’SBALZ d’Alzira.

Com és habitual, del 30 de juny al 4 de juliol els diferents instruments de la família dels metalls realitzaran classes de perfeccionament amb un planter de professors que comptaran, a més dels cinc membres del quintet Spanish Brass Luur Metalls, amb noms d’instrumentistes i pedagogs de gran recorregut internacional. Allen Vizzuti, Pierre Badel i Luís González seran els professors de trompeta. Jorgen van Rijen, John Kenny i Carlos Gil per als trombonistes. Maria Rubio, Javier Bonet i Nancy Joy seran els professors de trompa. El danès Jesper Boile Nielsen serà el professor de tuba i Hélène Escriva serà la professora de bombardí.

Pel que fa als concerts, programats a les 19:30h i a les 22:30h a la Casa de la Cultura d’Alzira, començaran (dimarts 30) amb una aposta per mostrar els nous talents joves, els condecorats del concurs de tuba i bombardí 2014 (AETYB): Carlos Fluixà, Adrián Albadalejo, Manuel Melchor i Ismael Cantos amb la pianista Véronique Goudin. A les 22:30 actuarà el Grup de metalls de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana.
 

Dimecres 1 de juny arriba un dia d’innovació cambrística i de presentació de grups internacionals, així a les 19:30h actuarà el quintet mexicà Chilakil Brass Quintet. Més tard (22:30h) una nova proposta cambrística on podrem escoltar l’assemblatge entre el quintet de metalls Spanish Brass i el quintet clàssic Quintet Cuesta, fet que serà sense dubte interessant  i alhora innovador, una proposta arriscada a la qual caldrà estar atents per veure com resulta.

Dijous serà el quartet familiar Quartega’s Brass qui actuaran a les 19:30, després seran els professors del curs qui oferiran un concert amb la pianista francesa Véronique Goudin. Durant aquest concert s'interpretaran les obres finalistes del 2n concurs de composició: La mar..., Katchei i A little fantasy overture on a theme of Richard Strauss (el guanyador es donarà a conèixer en el descans del concert de clausura). 

Divendres, a les 19:30, actuaran la Valencia Brass Band, que donaran pas al concert de la Banda Simfònica de la Societat Musical d’Alzira.

Dissabte, darrer dia de festival, començarà amb el recital de trombó que oferiran Alejandro Carreras juntament a la pianista Véronique Goudin. A les 22:30 es podrà gaudir de l’enteniment de l’Uptake on diversos músics de jazz amb influències pop, rock i hip-hop oferiran un bon espectacle. Finalment el festival el tancarà el concert de la Ramón Cardo Big Band amb el trompetista Allen Vizzutti i el trombonista Robinson Khoury.

Paral·lelament, tant a la Casa de la Cultura d’Alzira i/o a la seu de la Societat Musical d’Alzira els dies 3 i 4 de juliol hi haurà exposició d’instruments.

Tots els concerts són de pagament, es poden comprar de bestreta, al Gran Teatre d’Alzira o una hora abans de cada concert.
 

 
next