Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró ja és entitat d’utilitat pública
RedactaVeu / València

Divendres, 29 de maig, el Ministeri de l’Interior va publicar al BOE (Butlletí Oficial de l’Estat) l’Ordre INT/986/2015, de 18 de maig, per la qual es declara a Acció Ecologista-Agró com a entitat d’utilitat pública. Aquesta declaració, que pot ser demanada per entitats associatives sense ànim de lucre, exigeix la concurrència de determinats requisits: que els fins estatutaris de l’organització promoguen l’interés general, que l’activitat de l’associació no beneficie exclusivament els associats, que els membres dels òrgans de representació que perceben retribucions no ho facen a càrrec de fons públics (en AE-Agró els membres dels òrgans de representació no perceben cap tipus de retribució), que l’entitat compte amb els mitjans adequats i l’organització idònia per al compliment dels fins i que es trobe constituïda, inscrita i en funcionament durant els dos anys anteriors a la sol·licitud.

A més a més, cal presentar obligatòriament una sèrie de memòries, justificacions i altres documents sobre les activitats, el funcionament i els comptes econòmics de l’associació, així com els informes dels departaments i organismes competents. Inclòs el preceptiu informe del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

“Per tant, aconseguir la declaració d’utilitat pública no està a l’abast de qualsevol associació i ha implicat un gran treball i un enorme esforç col·lectiu per a AE-Agró. Tanmateix, ha pagat la pena. Després de molts anys, de moltes i llargues lluites en defensa de la natura, som la primera entitat valenciana de caràcter ambiental que és declarada d’utilitat pública. I açò ha sigut possible gràcies al voluntarisme i l’altruisme de totes les sòcies i tots els socis de la nostra organització, que treballen pam a pam i dia a dia per a conservar, estudiar i protegir el territori”, subratllen des d’AE-Agró.

La declaració com a entitat d’utilitat pública “obri noves portes” a AE-Agró com associació i li comporta una sèrie d’avantatges. “Sens dubte, un dels més importants és la possibilitat d’accés a la justícia gratuïta, que ens permetrà defensar amb major eficàcia la nostra natura”, apunta l’entitat ecologista.

A més a més, entre altres qüestions, les sòcies i socis d’AE-Agró podran deduir-se en l’IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques) les quotes pagades a l’organització a partir de la pròxima declaració de la renda (la de 2016).

“Ara bé, ser entitat d’utilitat pública també ens imposa noves obligacions fiscals i administratives, com per exemple rendir comptes davant el Registre d’Associacions de la ‘Comunitat Valenciana’ o la gestió informatitzada del fitxer de sòcies i socis. Però, segur que treballant pam a pam podrem assumir aquests nous reptes”, anuncia AE-Agró que ha fet extensiva la seua felicitació “a totes i tots per aquest nou triomf col·lectiu de l’organització”.

Comparteix

Icona de pantalla completa