Diari La Veu del País Valencià
Fesmon 2015 aposta per un nou model de festival

Sixto Ferrero / Moncada

Podríem qualificar la programació de la VI edició del Festival Moncada, conegut com a Fesmon, que ha tombat pel dret. És a dir, que a la vista de la seua programació, i potser seguint els aires de canvi, l’Ajuntament de Moncada i el director artístic del festival José Alcácer, han pres les banyes de la cultura, sobretot la musical i l’han posada al servei dels contribuents. D’això, se’n diu normalment, democratització de la cultura, o si volen, una cosa semblant al New Deal americà d’entreguerres. Insistisc, semblant.

Fesmon, si més no, ha partit del nou model de festival de música clàssica que s’ha expandit en els darrers anys on els cursos de perfeccionament s’han completat amb cartells de concerts nocturns, els quals han servit, alhora, de gaudi per la ciutadania com un atractiu cultural, i com una fita en aquell circuit imaginari de música clàssica al nostre país, que qui no té tall rosega els ossos. Tanmateix en els darrers anys, Fesmon havia comptat amb grup resident (Mediterranean Chamber Brass) i el seu programa de concerts havia estat centrat en grups de prestigi internacional, així com recitals, música de cambra… tot al voltant dels instruments de vent-metall.

Aquesta VI edició comptarà amb tallers de dansa amb Elena Llopis, professora de Secundària, docent a la UJI de Castelló i coordinadora de Com Sona l’ESO serà l’encarregada d’impartir aquest taller obert a tothom i sense requeriments previs (9 de juliol). Un Taller de Swing-Lindy Hop el qual requereix un nivell iniciat i un Taller de Batucada adreçat també a tothom (tots dos el 10 de juliol), tanmateix qualsevol amb un nivell iniciat i/o professional podrà gaudir d’una master class amb el trompetista David Pastor (10 de juliol). Tots els tallers es celebraran al CC Blasco Ibáñez/Conservatori.

Pel que fa al cartell de concerts nocturns, les propostes són ben diverses, començant el dia 8 de juliol al Convent (20:00h) amb Carles Magraner qui assumirà la direcció de la seua Capella de Ministrers, concert que servirà de marc idoni per fer la presentació del Fesmon 2015. El 9 de juliol al pati del CC Blasco Ibáñez (22:30h) actuarà el grup de folk Quamlibet. El dia 10 de juliol al CC Blasco Ibáñez (23:00h) apareix el jazz amb David Pastor & Eva Fernández amb l’acompanyament de Jazzom. El punt i final al festival el posaran AMORES Grup de percussió el dia 11 de juliol al CC Blasco Ibáñez (22:30h)

Aquesta edició ha apostat per un altre model, va més enllà de la seua idiosincràsia primigènia, tot i que els organitzadors apunten que és un retorn als orígens mediterranis, se’n rellegeix que tot apunta a viure i créixer o esllanguir-se i morir. Esperem que se’n reïsquen perquè la diversitat d’estils dels concerts i la combinació de tallers gratuïts potser una aposta per la democratització i accessibilitat a la cultura, sense renunciar a la qualitat, però, establint altres paràmetres d’entendre els festivals de música no comercial.

Comparteix

Icona de pantalla completa