Diari La Veu del País Valencià
‘Young Brass’: tots premiats anit a Alzira
Sixto Ferrero / Alzira

Començava ahir a la vesprada la sèrie de concerts programats en aquesta 14a edició del festival SBALZ 2015 a Alzira. Com és habitual dins del marc acollidor del claustre de la Casa de la Cultura d’Alzira, a les 19.30 Sergio Finca presentava els quatre intèrprets que representaven els quatre guanyadors de l’AETyB 2014. Dos d’ells, un tubista i un bombardinista havien estat guanyadors en la modalitat per a majors de 18 anys, els altres dos igualment, ho havien estat en la modalitat de menys de 18 anys.

Véronique Goudin seria la pianista acompanyat de Manuel Melchor tubista guanyador de l’AETyB 2014 qui interpretà la ‘Sonata en sol menor’ de l’anglès Henry Ecclès i ‘Boast’ de Henrik Colding per a tuba sola, amb un bon so càlid que va sofrir les tensions habituals tot i que deixà fragments de qualitat. Després deixà un molt bon gust auditiu Adrián Albadalejo el bombardinista guanyador en la modalitat de major de 18 anys amb ‘Maknongan’ de Giacinto Scelsi per a bombardí sol amb un llenguatge avantguardista amb quarts de to que Albadalejo resolgué amb suficiència i una molt bona qualitat de so i sobretot projecció, de la mateixa manera va resoldre ‘Cantos Fúnebres’ de Nuño Fernández oferint una molt bona interpretació.

Tot seguit aparegué Ismael Cantos qui oferí el ‘Concert per a tuba’ de Ralph Vaughan Williams amb una versió de gran nivell i mostrant un gran treball, sobretot esforçant-se per aconseguir la màxima expressivitat possible i bastant pulcritud tècnica amb una bona complicitat cambrística amb el piano tot i que aquest aspecte o procediment de manera generalitzada va estar un dels aspectes que cal treballar a poc a poc. En darrera instància tancà el concert Carlos Fluixà amb ‘Endearing young charms’ de Stanley H. Boddington el guanyador de la modalitat de bombardí menor de 18 anys va estar pres per les ganes d’aprofitar l’ocasió, per oferir el màxim virtuosisme possible i arriscà en els tempos, precipitant-se i no escoltant l’instrument que tenia al costat (el piano), no obstant però, el solatge que atresora hi és amb escreix, amb desimboltura i empenta davant el públic.
A les 22.30 començava el concert que oferiren el Grup de Metalls i percussions de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana els quals en aquest edició han estat guardonats amb el premi ‘Personalitat del festival’. Tanmateix, tant els joves intèrprets del concert a la vesprada com els joves intèrprets membres de la JOGV ja havien rebut un premi major, el fet d’estar programats dins d’aquest festival i poder participar de les seus sinèrgies, així com el taulell i projecció que representa.

Es van fer les presentacions adients. Inda Bonet (Spanish Brass) presentava Diego Gómez, alcalde d’Alzira qui citava Estellés i donava la benvinguda a la 14a edició de l’SBALZ tot convidant a gaudir del festival internacional.

Tot seguit el Grup de metalls i percussió de la JOCV amb direcció alterna entre Carlos Benetó i Juanjo Serna (Spanish Brass) van oferir ‘Fanfare for a Common Man’ d’Aron Copland, ‘Ámbito Metal Op. 43’ de César Cano, ‘Gabrieli según San Juan’ de Juan J. Colomer, ‘Prelude for a New Age’ de Dirk Brossé i ‘Bis on Brass, Medley’ dethierry Caens.

Aleshores es va aprofitar per donar un merescut descans als joves intèrprets els quals encara els quedaria el plat fort: ‘Excursions’ de Gregory Firitze per a quintet de metalls i ensemble de metalls i percussió. Inda Bonet, apassionat mestre de cerimònia, va agrair la presència de Manuel Galduf qui recollia en nom de la JOGV el guardó de ‘Personalitat del festival’. S’aprofità aleshores per dedicar el concert i recordar la recentment traspassada subdirectora general de música Inmaculada Tomás.

Després dels parlaments i amb el quintet resident i organitzador ubicat al bell mig de l’ensemble de joves va mamprendre la direcció Manuel Galduf per dirigir ‘Excursions’ una extensa i jazzística peça de l’americà Gregory Fritze. Aleshores les coses ja havien canviat i l’ensemble empentat pel quintet es va acoblar a les sonoritats, ara més homogènies i molt més qualitatives. L’obra, original per a quintet i banda i encarregada pels Spanish Brass (2010) compta amb fragments de frenesí jazzístic. Amb un solo de trompa extern que escometé Manolo Pérez excel·lentment, així com el frenètic solo de tuba que Sergio Finca bordava com un contrabaix embogit. El públic va saber apreciar la pujada qualitativa amb escreix i va aplaudir de debò. Després dins de programa però amb funcionalitat de bis sonà ‘Libertango’ d’Astor Piazzola on amb un públic entregat i fascinat, tant l’ensemble de la JOGV com els Spanish Brass van estar a un altíssim nivell. El contagi, imitatiu, va estar evidentíssim. Conclusió, tothom va marxar premiat anit. Es mire com es mire.

Comparteix

Icona de pantalla completa