Diari La Veu del País Valencià
UV posa en marxa la primera Xarxa d’Orquestres Universitàries Espanyoles SINERGIA
RedactaVeu / València
El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha acollit aquest dijous, 2 de juliol, la presentació de les jornades SINERGIA, per a la creació d’una Xarxa d’Orquestres Universitàries Espanyoles pionera dins del panorama nacional. Les jornades han propiciat la trobada entre 15 formacions musicals, de l’1 al 3 de juliol.
En la inauguració de les jornades, el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, s’ha referit a la necessitat d’establir vincles i intercanviar recursos culturals entre les universitats espanyoles, perquè baix diferents vicerectorats totes escometen ambiciosos programes que podrien tindre un major impacte si aquestes experiències es compartiren. En aquest sentit, ha apuntat que seria desitjable que la CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles) comptara amb una sectorial de cultura per a treballar de forma coordinada.
A Antonio Ariño li han acompanyat en la taula el director del Servei de Cultura de la Universitat d’Alacant, Faust Ripoll; el director de Santander Universitats a l’Àrea de Llevant, José María García de los Ríos; el vicerector d’Extensió Universitària i Relacions Institucionals de la Universitat d’Alcalá de Henares, José Raúl Fernández del Castillo; i el vicerector de Comunicació i Cultura de la Universitat de Múrcia, José Antonio Gómez, l’orquestra de la qual actua aquesta nit al Claustre de La Nau.
Per a Ripoll, “és fonamental que l’alumnat s’implique i participe en les activitats que els proposen les universitats, les quals contribueixen a la seua formació integral”, paraules que ha subscrit, així mateix, el vicerector madrileny, qui ha aprofitat aquest context per a reclamar finançament cultural.
García de los Ríos, per la seua banda, ha assenyalat que els projectes que comparteix l’entitat bancària a la qual representa amb la Universitat de València en l’àmbit musical “formen part del compromís de Banco Santander amb l’educació superior” i ha destacat el protagonisme de la institució acadèmica valenciana en les seues polítiques de responsabilitat social.
Finalment, José Antonio Gómez s’ha referit a SINERGIA com a “una gran idea” per a “enfortir i reforçar” el paper de les orquestres dins del mateix entorn universitari.
Quatre concerts
Els concerts de les orquestres universitàries més destacades d’Espanya culminen aquestes jornades cada nit, des del passat dia 30 de juny, en què va actuar l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, seguida el dia 1 de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant; aquesta nit, dia 2, l’Orquesta Universitaria de Murcia; i demà, dia 3, l’Orquesta de la Universidad de Granada.
Aquestes primeres jornades d’intercanvi d’experiències musicals entre les orquestres universitàries espanyoles pretenen crear sinergies entre les agrupacions participants -una quinzena- i, per extensió de les seues universitats, per a facilitar la creació de nous fòrums i una producció en conjunt d’activitats.
L’Orquesta de la Universidad de Granada clou demà SINERGIA
L’Orquesta de la Universidad de Granada, sota la direcció de Gabriel Delgado, clausurarà els concerts dins del marc de les jornades SINERGIA, aquest divendres, 3 de juliol, a les 22:30 hores, al Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.
Oferirà un concert amb dues parts ben diferenciades que comptarà amb la intervenció d’Adriana Zarzuela (violí) com a solista. La primera part és completament clàssica i estarà dedicada a Mozart. “El factor clàssic sempre ho tenim en compte perquè ocorre en qualsevol orquestra i, sobretot, l’obra de Mozart”, apunta el director granadí.
L’obertura de ‘Le nozze di Figaro, K. 492’ és una peça amb la qual l’orquestra universitària de Granada “està començant a rodar”. “És una de les obres que anem a presentar a l’Auditori Nacional juntament amb el Cor de la Universitat Politècnica de Madrid”, indica Delgado.
A continuació, l’orquestra tocarà el ‘Concert per a violí núm. 5, en la major, k. 219’, també de Mozart, on intervindrà la solista. “Adriana Zarzuela ja se’n va de l’orquestra i volem que s’acomiade tocant el Cinqué de Mozart, tan especial pel seu aire turc, ple dels recursos típics en Mozart per a descriure aquest tipus de música”, explica Gabriel Delgado.
Ja en la segona part, l’Orquesta de la Universidad de Granada rescatarà la ‘Simfonia núm. 9, en mi bemoll major, op. 90’, de Dmitri Xostakóvitx (1906-1975), que interpretarà uns dies abans d’aterrar a València, dins del Festival Internacional de Granada. “S’ha programat aquesta obra perquè trenca totalment amb l’estil de la primera part mozartiana. Als músics els resulta molt atractiva per a tocar, per al director és un repte i per al públic, atraient. El tractament de l’harmonia és diferent a la música clàssica barroca i només dura mitja hora, amb la qual cosa compensa molt bé el programa”, justifica el director, per a qui la trobada d’orquestres universitàries en les jornades SINERGIA ha sigut “tot un encert”. “Treballem lluny, cadascun a la nostra ciutat i d’aquesta manera podem compartir l’experiència de cadascú. És una iniciativa molt interessant i molt necessària”, sosté.
L’orquestra i el seu director
L’Orquesta de la Universidad de Granada va ser fundada l’any 2007. Des de la seua presentació oficial, ha realitzat més de 100 concerts a Granada i la seua província, així com a les ciutats espanyoles de Jaén, Sevilla, Alacant, Santiago de Compostel·la i Valladolid, i en festivals de música i dansa. En l’àmbit internacional, ha actuat al Marroc i, recentment, ha dut a terme la seua primera gira internacional, dins del projecte ‘Enarmonía’, amb 10 concerts a Xina.
Els seus programes presenten un repertori orquestral que conjuguen tradició i modernitat. Ha realitzat les reestrenes de ‘tonadilles’ escèniques del segle XVIII, la recuperació dels Scholarum Carmina o l’estrena de la banda sonora de pel·lícules, així com estrenes absolutes d’obres contemporànies d’Héctor Márquez, Karl Fiorini o Eduardo Morales-Caso. El treball d’aquest últim va suposar el primer enregistrament discogràfic de l’orquestra per al segell ‘Verso’.
En la seua faceta formativa, destaca pel seu programa d’ajudes a l’estudi i el seu suport a la promoció artística dels membres de l’orquestra. Organitza el Festival Internacional de Música i Dansa de Granada i els Cursos Internacionals ‘Manuel de Falla’ amb mestres de la talla de Lluís Claret, Dennis Parker o Kevork Mardirossian, entre uns altres.
El seu director, Gabriel Delgado Morán, ha estudiat a Còrdova i Granada, i ha realitzat estudis de postgrau a la Louisiana State University (EUA). S’ha perfeccionat amb mestres de renom, com ara James Paul, Arturo Tamayo o Jesús López Cobos. Ha sigut finalista en diversos concursos de direcció d’orquestra; i ha dirigit orquestres, com la Louisiana State University Symphony Orchestra, la Philharmonic Orchestra of the State Theatre of Cottbus (Alemanya), l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia i l’Orquestra Ciutat de Granada (OCG), entre unes altres. En la seua activitat docent, des de l’any 2006 imparteix les assignatures de violoncel i música de cambra al Reial Conservatori Superior de Música ‘Victoria Eugenia’ de Granada.
Adriana Zarzuela, violí
Nascuda a Granada en 1994, va començar els seus estudis musicals amb cinc anys. Actualment cursa 3º de Grau Superior al Conservatori Superior de Música ‘Victoria Eugenia’ de Granada i ha rebut nombroses classes magistrals dels violinistes més prestigiosos.
Així mateix, ha obtingut nombrosos premis en concursos nacionals i internacionals, com el Concurs del CPM ‘Ángel Barrios’ de Granada, segon premi de solistes (2010) i 1r premi de cambra (2011); V Concurs Nacional de Violí ‘Marcos Pedro Moreno Jiménez’, segon premi (2012); Concurs de Música de cambra del Reial Conservatori Superior de Música ‘Victoria Eugenia’, 1r premi (2013); VIII Concurs Nacional de Música de cambra ‘Agua Viva’, 2º premi (2014); i XVI Concurs Internacional de Música de cambra ‘Ciutat de Vinaròs’, Menció d’Honor (2014).
Entrades
Enguany, Serenates ofereix 11 concerts, del 24 de juny al 6 de juliol, al Claustre del Centre Cultural La Nau. Tots comencen a les 22:30 hores i, per a evitar les cues que es formaven en l’accés als espectacles, les entrades es poden adquirir en la web de La Tenda http://www.latenda.es/entrades o en La Tenda del Centre Cultural La Nau a un preu de 3 euros. També es poden comprar les entrades el mateix dia de l’espectacle a la taquilla habilitada en l’accés de La Nau a partir de les 20 hores.
Serenates 2015 té la col·laboració de l’Ajuntament de València, l’AVL, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, la Fundació Bancaixa, la Fundació Banc Sabadell i Heineken España.

Comparteix

Icona de pantalla completa