Diari La Veu del País Valencià
Mònica Oltra sobre l’elecció de Marzà: ‘Calia defensar en el Consell un perfil jove’
Europa Press / València

“La raó em deia que no era possible — el pacte entre PSPV i C’s– perquè la gent no ho volia” i “entenia que era un pacte antinatura”. A més, afig, “les matemàtiques no donaven” per a sumar la majoria necessària en les Corts per donar suport a un govern.

Oltra, en una entrevista a Europa Press després de ser nomenada vicepresidenta del nou Consell, ha explicat que encara està “aterrant” en les seues noves responsabilitats executives i es troba en un punt a mig camí entre “l’esperança i la incredulitat amb tot el que està passant”.

Del president, Ximo Puig, la número dos del Consell recalca que tenia abans “una imatge d’ell molt semblant” a la que s’està trobant ara. “No sé si a l’inrevés passava igual”, ha comentat Oltra, qui ha apuntat que Puig és una persona “conciliadora i afable, amb la qual és fàcil dialogar”. A més, la seua admiració cap als models nòrdics “m’acosta molt a ell”, ha agregat.

Oltra ha afirmat que “la relació humana i política és de molta sintonia”, encara que ha apuntat que quatre anys “són molt llargs i no tot seran flors i violes. Tindrem moments més dolços i més amargs”, i “afrontar les adversitats és complicat però també uneix” tant a nivell personal com polític, ha asseverat. En aquest sentit, ha apuntat que la manera de conformar un govern de coalició és “ser conscients que ningú té la veritat absoluta”.

En relació a la visibilitat que tant ella com Puig tindran en cadascun dels seus càrrecs, Oltra ha dit que no és una cosa que es plantege perquè “està molt compartida”. “A més, anem en parelleta”, bromeja, per a afegir que han estat “molts dies pegats l’u a l’altre”.

A més, la tensió també ha sigut interna en Compromís a costa de l’elecció del conseller d’Educació, càrrec per al qual Enric Morera va confirmar a Gràcia Jiménez, encara que al final va resultar ser Vicent Marzà. Sobre aquest assumpte, Oltra ha explicat que es va valorar “la línia política que calia defensar en el Consell” i que fóra un perfil de persona jove perquè ells tenen un espectre de votants joves “i açò ha de tenir un reflex” en el Govern.

Després de diverses setmanes de declaracions creuades, rodes de premsa d’última hora, desacords i noms que han estat damunt de la taula però que han acabat per llevar-se, el Consell va quedar conformat aquesta setmana. Per a celebrar-ho, Oltra recorda que va arribar a sa casa, es va prendre una copa de vi i es va asseure en la balconada “a veure els estels i la lluna”, de “‘relax’ total”, ha confessat.

‘Bona nit, vicepresidenta’

Del procés, destaca una anècdota familiar: “Fa tres setmanes, el meu fill xicotet, durant el sopar em va preguntar per què no em deixaven ser presidenta. Em vaig quedar mirant-lo i li vaig dir que li donava el telèfon d’un senyor que es diu Ximo i parlara amb ell”. “Ara ja està content i l’altre dia quan vaig arribar a casa, el meu fill major em va preguntar com m’havien de dir i li vaig respondre que mamà, i quan se’n va anar a dormir em va dir: Bona nit vicepresidenta”.

Ara, amb el nou govern ja “tenim la possibilitat de fer allò amb què fa molt de temps somiem i lluitem en condicions molt violentades, perquè el camí de l’oposició en els últims anys de Govern del PP van ser molt durs”.

Nou Govern valencià. Foto: José Soler: ACN

El llegat de Blasco i Cotino

En aquest sentit, assegura ser conscient que és temps de “construir” però que “a voltes, abans de construir primer cal llevar la podridura anterior”. Sobre aquest tema, ha comentat que en la seua conselleria s’ha trobat “alguns llegats de –Rafael– Blasco i –Juan– Cotino” relacionats amb un “entramat per a afavorir un grup empresarial vinculat als interessos de Cotino” en l’àmbit de les residències per a la tercera edat.

Oltra ha advertit que aquesta qüestió l’estudiaran “amb l’Advocacia de la Generalitat” perquè “hi ha un pinçament jurídic per uns contractes que són clarament afavoridors d’uns interessos empresarials”. Així, encara que no sap si es poden revertir, “almenys” ho intentaran, ha assegurat.

D’altra banda, Oltra ha assenyalat que “no han parat d’arribar” informacions al grup parlamentari amb denúncies anònimes contra la gestió del Consell del PP. Sobre aquest tema ha assenyalat que “en la mesura que siga verificable, anirem a la Fiscalia perquè actue com a defensa pública”.

El paper de l’Advocacia de la Generalitat per a aquests casos, ha dit, és una cosa que han de tractar els socis de govern, encara que ella advoca per “delimitar” la seua funció: “No sé fins a quin punt és necessari que estiga l’Advocacia i la Fiscalia perquè són dues acusacions. Potser gestionem millor els recursos si l’Advocacia es dedica a unes altres coses”, ha argumentat.

De tota manera, “l’Advocacia ha d’estar en estret contacte amb la Fiscalia, sobretot a l’hora de determinar el dany material perquè volem que es retornen els diners, fins a l’últim cèntim”, ha advertit.

Comparteix

Icona de pantalla completa