Diari La Veu del País Valencià
Grècia diu un ‘oxi’ rotund al xantatge de la Troika

ACN / Atenes.

El ‘no’ s’imposa amb contundència al referèndum de Grècia, amb més del 61,1% dels suports. Els primers resultats al país hel·lè indiquen la victòria de l’opció defensada pel govern d’Alexis Tsipras, que reclama la fi de l’austeritat i un millor acord amb l’Eurozona que inclogui la reestructuració del deute, que ja arriba la 180% del PIB.

El ‘sí’, l’opció defensada per l’Eurozona i els partits de l’oposició, aconsegueix el 38,7% dels vots.

El ‘no’ s’imposa a totes les regions gregues, i suposa un fort aval a la política de rebuig de l’austeritat que ha seguit el primer ministre grec i líder de Syriza, Alexis Tsipras. La participació, amb el 50% de l’escrutini, se situa quasi al 60%, mentre que un 5,71% dels vots han estat blancs o nuls. Els líders de l’Eurozona, inclòs el president de l’Eurocambra, han amenaçat amb una ‘Grexit’ en cas de ‘no’.

La participació, d’acord amb els resultats actuals, és del 57%. Dilluns, el BCE haurà de decidir si obre de nou l’aixeta de la liquiditat als bancs grecs, pràcticament sense diners.

Els líders de l’Eurozona, inclòs el president de l’Eurocambra, han amenaçat amb una ‘Grexit’ en cas de ‘no’.

Varoufakis: “Els grecs han ignorat la por i els ultimàtums”

El ministre de Finances grec, Yanis Varoufakis, ha celebrat en declaracions a la premsa el resultat del referèndum a Grècia, on tot apunta que el ‘no’ aconseguirà un 60% dels vots, assegurant que els ciutadans han rebutjat “els ultimàtums”. Els grecs, ha dit Varoufakis, “han ignorat la por” que s’ha intentat crear “amb els bancs tancats” i “a través dels mitjans de comunicació”.

El ministre de Finances grec ha afegit que intentarà “cooperar” amb els seus socis de l’Eurozona per ser “positius” i arribar a un acord. Varoufakis ha destacat, en particular, l’informe de l’FMI que adverteix que el deute “necessita una reestructuració”.

“Hui hem enviat un fort ‘sí’ a una Europa democràtica, i reforcem la protecció de Grècia a la seva gent”, ha assegurat Varoufakis en una compareixença en què també ha criticat la posició negociadora dels seus socis de l’Eurozona en els últims mesos. Segons Varoufakis, Brussel·les ha intentat “humiliar” els grecs.

“Amb aquest ‘no’ intentarem cooperar amb els nostres socis, i els convidarem un a un a veure si podem trobar punts en comú. Intentarem ser positius”, ha assegurat Varoufakis. El ministre grec ha dit que intentarà cooperar amb el BCE i també amb la Comissió Europea perquè, segons ha remarcat, cal “tancar la ferida grega, que és també una ferida europea”.

Comparteix

Icona de pantalla completa